Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

14 ţări NATO, inclusiv România, vor cumpăra 5 drone fără muniţie

Publicat 16:14 | 22 mai 2012 // Geopolitică, Mapamond, România // 1.056 vizualizări

Un grup de 14 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, printre care şi România, a convenit, cu ocazia summitului NATO desfăşurat la Chicago, să achiziţioneze cinci drone (avioane fără pilot, UAV), fără muniţie, şi echipamentele aferente de control şi comandă, informează Agerpres, cu referire la un comunicat al Casei Albe.

Mai multe state au folosit deja individual drone în timpul diverselor operaţiuni NATO, dar este pentru prima dată când Alianţa, ca entitate, cumpără astfel de echipamente.
În afară de România, printre ţările care au ajuns la acest acord se află Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite ale Americii.

Sistemul de supraveghere terestră va fi pe deplin funcţional în 2017, iar NATO se va ocupa de operarea şi mentenanţa acestuia.
Toţi cei 28 de aliaţi urmează să participe financiar la întreţinerea pe termen lung a programului.

“Financial Times” scrie că NATO a semnat în weekend un contract în valoare de 1,7 miliarde de dolari cu compania americană producătoare de echipament militar “Northrop Grumman” în vederea furnizării primelor drone de supraveghere.
Ar urma să fie cumpărate cinci drone “Block 40 Global Hawk”, echipate cu senzori radar moderni pentru supraveghere terestră.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!