Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Canada, ameninţată cu blocarea unui acord în PE, dacă menţine vizele pentru români, bulgari şi cehi

Publicat 15:58 | 22 mai 2012 // Mapamond // 952 vizualizări

Eurodeputaţii şi-au reînnoit apelurile către Canada pentru ca aceasta să elimine restricţiile privind vizele pentru bulgari, români şi cehi, denunţând această politică drept „nejustificată” şi discriminatorie şi ameninţând cu blocarea acordului CETA, relatează marţi BBC News Online.

Canadienii pot călători în toate cele 27 de state membre UE fără viză, iar Parlamentul European vrea un tratament reciproc pentru toate ţările europene.

În prezent, UE negociază acorduri de comerţ liber cu Canada, cu scopul de a semna Acordul Comercial şi Economic Comprehensiv (CETA) în acest an.

Acesta va avea însă nevoie de acordul Parlamentului European, iar eurodeputaţii de centru-dreapta, liberali, socialişti şi democraţi au avertizat luni, 21 mai, că ar putea vota împotriva acordului, în cazul în care Canada nu renunţă la vize.

Ei susţin că această politică este „nejustificată” şi discriminatorie pentru cetăţenii din Bulgaria, România şi Cehia, argumentând că aceştia ar trebui să beneficieze de liberalizarea regimului de vize ca orice alţi cetăţeni europeni.

Europarlamentarul german de stânga Cornelia Ernst a declarat însă că UE ar trebui să amelioreze condiţiile de trai din ţările sale pentru a preveni emigraţia în state precum Canada.

La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat că a ridicat această problemă în prezenţa Guvernului canadian şi speră ca situaţia să se rezolve cât mai curând.

Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!