Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ce vom vedea pe cerul nopţii

Publicat 22:06 | 08 mai 2012 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.478 vizualizări

După ce Luna a atins faza plină la 6 mai, avem la dispoziţie serile din 8 şi 9 mai pentru a o mai vedea încă suficient de mare şi strălucitoare.

Luna se vede acum ca fiind în preajma stelei Antares.

Din 10 mai, Luna va răsări după miezul nopții, așa că nu o căutați seara pe cer, ne previne Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

În noaptea de 10 spre 11 mai, Luna va părea că se află printre stelele constelației Sagittarius.

La Ultimul Pătrar, începând din 13 mai, vom vedea Luna pe cerul de dimineață. Secera i se va subţia tot mai mult şi, prin telescop, va începe să se vadă și partea neiluminată de Soare, „lumina cenuşie” a Lunii.

“Dacă vă place să vedeți planete invizibile, priviți înspre Lună în nopțile de 13, 14 și 16, 17 mai, când aceasta se va afla în aceeași regiune cu planetele Neptun și Uranus”, îndeamnă Observatorul.

Luna Nouă se va produce la 21 mai, orele 02:47, când satelitul natural al Pământului se va afla foarte aproape de Soare.
În sudul Chinei, Japoniei și în vestul Americii de Nord se va vedea, în aceeaşi zi, o eclipsă inelară de Soare.

În seara de 22 mai, vom putea vedea secera foarte subțire a Lunii la numai 30 de minute după apusul Soarelui, însoțită de planeta Venus.

Urmează apoi o Lună lângă cele mai strălucitoare stele din constelaţia Gemini, în seara de 25 mai, și lângă cuplul Regulus-Marte, la 28 mai.
În seara de 28 mai se va produce și Primul Pătrar, la orele 23:16.

Apropo despre Venus, care acum se vede foarte strălucitoare şi solitară: suntem în ultima lună până în vara lui 2013 când mai putem vedea această planetă pe cerul de seară!

Venus se va apropia tot mai mult de Soare până la 6 iunie, când va trece peste discul său.

“Este greu de crezut că planeta, care acum apune la miezul nopții (la patru ore după Soare), se va afla lângă astrul zilei la începutul lui iunie. Însă nu avem ce face, pentru că Venus se deplasează repede printre stele și, în combinație cu mișcarea Pământului, se va mișca repede pe cerul de seară. De fapt, planeta se întâlnește cu Soarele în constelația Taurus, unde se află în toată luna mai. Chiar deasupra planetei se va afla o stea relativ strălucitoare: este Elnath (β) din Taurus”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Planeta Marte rămâne seara pe cer, cu strălucire aparent nemodificată.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!