Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Culoarea ochilor şi riscul bolilor de piele

Publicat 16:33 | 08 mai 2012 // Elldorscop, Radar, Sănătate, Ştiinţă // 1.124 vizualizări

Între culoarea ochilor şi riscul de boli de piele ar putea exista o legătură, au observat oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Colorado, SUA.

Oamenii de ştiinţă americani au monitorizat aproape 3.000 de persoane diagnosticate cu vitiligo, afecţiune care determină apariţia pe piele a unor pete de culoare albă.

În jur de 27% dintre acestea aveau ochii albaştri sau gri, 43% – ochi căprui, iar 30% – ochi verzi.

Pe baza acestor date, cercetătorii cred că oamenii cu ochi albaştri au mai puţine riscuri de a face vitiligo, spre deosebire de cei cu ochi căprui.

„Din punct de vedere genetic, vitiligo şi melanoma se află la poli opuşi. Unele variaţii genetice care predispun o persoană la vitiligo îi scad riscul de a face melanom şi viceversa”, explică medicul Richard Spritz, coordonatorul cercetării.

De asemenea, specialiştii cred că vitiligo este favorizată de hiperactivitatea unui proces prin care sistemul imunitar caută şi distruge celulele canceroase care provoacă melanomul.

Persoanele diagnosticate cu vitiligo au un risc mai mare de a face boli de tiroidă, diabet de tipul 1, artrită reumatoidă şi lupus.

Sursa: Clicksanatate.ro

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!