Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Dincolo de sensurile oficiale: 9 mai pentru locuitorii din Republica Moldova

Publicat 21:47 | 09 mai 2012 // Opinii, Republica Moldova, Social // 1.204 vizualizări

Şi noi am stat la straja Europei

basilica.ro

Eleonora Lisnic

Tradiţional, la 9 mai, într-un cadru festiv sau pe la casele lor, cu rudele şi vecinii în jurul mesei, noi, basarabenii, îi pomenim pe taţii, bunicii, străbunicii căzuţi în cel de-al doilea război mondial.

Şi cerem o „veşnică pomenire” pentru cei pe care i-am cunoscut şi iubit sau pe care i-am îndrăgit doar din auzite. Şi ne gândim cum ni s-ar fi aşezat soarta dacă acei oameni ar fi făcut parte din viaţa noastră sau ar fi zăbovit printre noi un pic mai mult.

Pe plan uman, cel de-al doilea război mondial a avut urmări devastatoare pentru milioane de europeni care au rămas fără stâlpul familiei, fără sprijinul şi îndrumarea unor bărbaţi de la care tinerii şi copiii să ia exemplu, în persoana cărora să vadă forţa paternă ocrotitoare.

Unii dintre cei mai viteji bărbaţi ai Europei au căzut pe front. De ambele părţi. Alţii, chiar dacă au supravieţuit, au revenit acasă marcaţi pe viaţă – fizic şi psihologic.

Milioane de europeni şi-au continuat drumul în viaţă cu rănile deschise.
Mulţi au reuşit să-şi regăsească echilibrul pierdut. La nivel de indivizi, dar şi de neam sau popor.
Pentru că tot ce are mai bun un neam – inclusiv forţa eroică, rezistenţa şi curajul – nu se pierde de tot niciodată.

În cazul Republicii Moldova, manifestarea curajului şi dăruirii de sine o întruchipează şi cei care au plecat peste hotare la muncă, pentru a le asigura un trai mai bun celor dragi şi apropiaţi.

Au plecat cu gândul la familiile lor, dar beneficiari ai efortului şi temerităţii lor suntem noi toţi şi statul pe ansamblu: de ani de zile economia Republicii Moldova se menţine pe linia de plutire graţie banilor trimişi de stranieri acasă.

Şi sunt vorbiţi de bine în toate ţările către care s-a întâmplat să-i ducă drumul vieţii.

Sunt nişte soli neoficiali, dar fiind strănepoţi ai răzeşilor lui Ştefan cel Mare, duc cu demnitate mesajul „Europa este şi casa noastră. Şi noi am stat la straja ei”.

Sursa: eleonora-lisnic.blogspot.com

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!