Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Google Doodle pentru memorie

Publicat 00:39 | 24 mai 2012 // Mapamond, Şi altele... // 1.235 vizualizări

Oridecâteori am deschis pagina Google pe parcursul zilei de miercuri, 23 mai 2012, am putut admira un logo dedicat celei de-a 78-a aniversări de la naşterea lui Robert Moog, creatorul sintetizatorului.

Tastiera expusă era interactivă, astfel încât sunetele ei puteau fi auzite şi înregistrate.

Moog obţinuse o diplomă în ingineria electronică la Columbia University şi ulterior un doctorat în ingineria fizică la Cornell University. Dar pasiunea pentru notele muzicale a constituit pentru el o rampă de lansare în lumea afacerilor şi a succesului la mijlocul anilor 60, când împreună cu prietenul său Herbert Deutsch construiesc sintetizatorul analogic.

Iniţial, îşi imaginau că vor vinde cam vreo sută de exemplare, dar invenţia a avut un mare succes în lumea industriei muzicale. Erau începuturile muzicii electronice.

De unde, însă, vine ideea de Doodle Google (logo-urile Google) şi când au început ele să fie create?

Conceptul de Doodle s-a născut în 1998, potrivit paginii Google, în timp ce fondatorii motorului de căutare Larry şi Sergey se jucau cu un logo al companiei care ar fi trebuit să anunţe participarea lor la festivalul „Burning Man” din deşertul Nevada.

În spatele celui de-al doilea “o” din cuvântul “Google”, ei au plasat figura stilizată a unui omuleţ, un fel de mesaj comic, pentru a le comunica utilizatorilor Google că fondatorii vor fi absenţi de la birou.

Chiar dacă primul doodle a fost destul de simplu, acea idee a pus bazele tradiţiei de a decora logo-ul companiei cu ocazia evenimentelor semnificative.

Doi ani mai târziu, cei doi au cerut actualului webmaster Denis Hwang, care pe atunci era un simplu stagiar, să creeze un doodle pentru comemorarea asaltului Bastiliei.
Logo-ul a fost atât de mult apreciat de utilizatori, încât Denis a fost numit “chief Doodler”, iar Google Doodle a devenit o prezenţă tot mai simţită pe pagina de start Google.

Echipa Doodle de ilustratori şi ingineri a creat peste 1000 de logo-uri pentru paginile de start Google din întreaga lume. Ideile pentru doodle provin din numeroase surse, inclusiv de la utilizatorii motorului de căutare.
Oricine poate să-şi trimită propunerea sau ideea pentru următoarele Google Doodle la adresa proposals@google.com.

Printre personalităţile marcante ale artei şi culturii româneşti omagiate de Google Doodle au fost I. L. Caragiale, George Enescu, Constantin Brâncuşi, iar ca evenimente – Ziua Naţională a României şi Mărţişorul.

Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!