Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Militarii moldoveni, sub comanda NATO, la „Cooperative Longbow – Lancer 2012”

Publicat 12:33 | 22 mai 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 1.157 vizualizări

army.md

Exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow – Lancer 2012”, la care participă şi un contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, a fost inaugurat oficial luni, 21 mai, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la poligonul Krivolak, în prezenţa a peste o mie de militari din 13 ţări.

Exerciţiul multinaţional se desfăşoară în perioada 17 – 31 mai, în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, scopul său fiind creşterea interoperabilităţii dintre NATO şi partenerii din cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.

Armata Naţională a detaşat la „Cooperative Longbow – Lancer 2012” un contingent de 36 de militari – 10 ofiţeri la exerciţiul de stat major şi 26 militari pentru exerciţiul în teren.

Scenariul aplicaţiilor cuprinde simularea unei operaţiuni de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO şi mandatul ONU.

La exerciţiu mai participă militari din Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Kazahstan, Muntenegru, Serbia, Elveţia şi Ucraina.

„Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru a detașa militari în contingente internaționale. Aceasta va contribui la creșterea credibilității partenerilor străini față de Armata Națională în particular, precum și faţă de Republica Moldova pe ansamblu. Militarii Armatei Naționale sunt pregătiți pentru a ne reprezenta la nivelul cuvenit”, a declarat maiorul Oleg Fornea, superiorul contingentului, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

„Doar printr-o colaborare eficientă dintre țări se poate asigura securitatea și bunăstarea. “Cooperative Lancer – Longbow” are scopul de a antrena, a exersa și a promova interoperabilitatea țărilor Parteneriatului pentru Pace prin implementarea standardelor NATO”, a subliniat general-locotenentul Alfredo Cardona Torres, comandantul Comandamentului Forţelor Aliate Madrid (NATO), în cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare a exerciţiului.

În acest an, exercițiul „Cooperative Longbow – Lancer 2012” constă din trei faze: instruire și training individual, training colectiv la nivel de pluton și faza finală, training în camp, precizează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

De asemenea, militarii vor fi implicați în patrulare montană, operațiuni de securizare a frontierelor etc.

Exerciţiul “Cooperative Longbow” are ca scop pregătirea comandamentelor de nivel de brigadă în cadrul unor scenarii de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO.

Pe de altă parte, “Cooperative Lancer” este un exerciţiu de pregătire orientat spre dezvoltarea capabilităţilor în cadrul operaţiunilor de prevenire a situaţiilor de criză, soluţionare a conflictelor şi operaţiuni post-conflict de consolidare a păcii.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!