Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mircea Druc: Basarabia este trecută în analele imperiale ruseşti drept “Rossiiskaia Şveiţaria” (Elveţia rusească)

Publicat 02:20 | 18 mai 2012 // Cultură, Mapamond, România // 1.280 vizualizări

Mircea Druc, primul şef de guvern anticomunist de la Chişinău:

“Mă bucur că reprezentanţii Consiliului Unirii au venit aici, în frunte cu Vitalia Pavlicenco, în Parlamentul României, ceea ce la Chişinău nu a fost posibil.

Dacă preşedintele Mihai Ghimpu a salvat onoarea basarabenilor şi cu prilejul comemorării celor 200 de ani de la tratatul de pace de la Bucureşti, Parlamentul de la Chişinău se comportă lamentabil, la fel ca în anii 1990.

Mă gândeam cum a sărbătorit Rusia ţaristă 100 de ani de la luarea Basarabiei, în 1912, ce fast au avut, în timp ce românii plângeau şi protestau la Bucureşti şi la Iaşi.

Chiar şi la Chişinău, tinerii au protestat contra acestui rapt.

În anii studenţiei, la Leningrad, am descoperit existenţa arhivelor armatei imperiale.
Nu aveam acces. Mă gândeam atunci dacă va putea cineva să valorifice acele arhive, să aflăm de ce în istorie Basarabia noastră este trecută în analele imperiale ruseşti drept “Rossiiskaia Şveiţaria” (Elveţia rusească).

Era un brand, aşa a fost conceput de imperiul rus.
De ce s-a numit după al Doilea Război Mondial “Ţvetuşcii Sad Sovetskogo Soiuza” (Grădina înfloritoare a Uniunii Sovietice), am ştiut din propria trăire.

Am impresia că istoricii par a fi liberi acum. Pot să scrie. Tânăra generaţie şi cei care iau decizii politice trebuie să ştie ce s-a întâmplat.

200 de ani e foarte puţin pentru istorie. Timp de 4000 de ani poporul evreu a visat să renască din cenuşă.
Vom rezista şi noi până vom reveni la naţiunea noastră.

Trebuie să studiem istoria pentru a învăţa cum să reparăm nedreptăţile istorice şi să reîntregim ţara.

Cu tot pesimismul unora, noi nu am avut niciodată o conjunctură mai favorabilă pentru realizarea idealului nostru naţional”.

Opinie exprimată de Mircea Druc în cadrul dezbaterii „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor”, găzduită la 16 mai 2012 de Parlamentul României şi organizată de Comisia pentru Românii de Pretutindeni a Senatului României, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliul Naţional al Reîntregirii, în parteneriat cu Platforma Civică “Acțiunea 2012” şi Consiliul Româno-American.

A consemnat Viorel Patrichi: Două sute de ani de la pierderea Basarabiei

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!