Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mircea Snegur a cerut funcţia de vicepreşedinte al României unite, declară ambasadorul Aurel Preda Mătăsaru

Publicat 06:10 | 30 mai 2012 // Interviu, Radar, Republica Moldova, România // 4.294 vizualizări

Mircea Snegur i-a propus lui Ion Iliescu unirea, dar a fost refuzat

Aurel Preda Mătăsaru

Viorel Patrichi

În 2009, Aurel Preda a publicat cartea “Memoriile unui diplomat oarecare”. Atunci mi-a povestit că a redactat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991 şi că Mircea Snegur chiar i-a propus lui Ion Iliescu să facă unirea.
Cu o condiţie: să-i garanteze funcţia de vicepreşedinte al României.

Iată povestea adusă la zi.
Aurel Preda a acceptat invitaţia lui Vasile Nedelciuc de la Frontul Popular să meargă la Chişinău, unde a redactat Declaraţia de independenţă de la 27 august 1991.
A conceput-o ca un prim pas spre reunificarea celor două state româneşti. La fel ca Marcel Dinu, a susţinut introducerea în Constituţia României a unei prevederi clare referitoare la acest obiectiv naţional. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreşedinte al României, care să rămână vacant până când se va realiza unirea. Apropiaţii lui Ion Iliescu nu au acceptat.

Aurel Preda mi-a povestit că o delegaţie formată din Vasile Nedelciuc şi Anatol Plugaru, şeful serviciilor secrete de la Chişinău, a venit de două ori la Bucureşti pentru a trata cu Ion Iliescu propunerea lui Mircea Snegur.

Nu a fost primită. Mai mult, când a trebuit să plece spre Alma-Ata pentru a semna tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente (CSI), Mircea Snegur ar fi sunat la Bucureşti şi a aşteptat două ore pe aeroportul din Chişinău răspunsul lui Ion Iliescu. Într-un târziu, răspunsul lui Ion Iliescu ar fi venit: “Domnul preşedinte Ion Iliescu zice să mergeţi şi să semnaţi tratatul”.
După prima discuţie cu Aurel Preda, l-am sunat pe Ion Iliescu şi l-am întrebat dacă a existat o asemenea propunere din partea lui Mircea Snegur. “Este o aiureală de-a lui Preda… nu a existat o asemenea propunere… era o perioadă tulbure, nu era posibil aşa ceva…”, a fost răspunsul liderului de la Cotroceni.
*******
Şi iarăşi am revenit, peste ani, la discuţia cu ambasadorul Aurel Preda.

– E adevărat că Mircea Snegur a vrut unirea cu România?
– Aşa e.

– Vasile Nedelciuc nu zice nimic, Valeriu Matei neagă. L-am întrebat pe Ion Iliescu şi mi-a spus că “este o aiureală de-a lui Aurel Preda, care nu ştie ce vorbeşte, că era o perioadă tulbure, că nu a fost niciun dialog de acest gen”. Până la urmă, care este adevărul? Vă menţineţi afirmaţia?
– Absolut! Mă aşteptam de la domnul Iliescu la un asemenea răspuns, el este şi rămâne un alogen care nu poate gândi ca noi. Dar, în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, Vasile Nedelciuc sau Valeriu Matei, sunt şi ei români temători, ca mulţi alţii.

– Temători de ce? Este un fapt istoric. Au trecut 20 de ani. Nu putem să-l discutăm? De ce nu s-ar putea face unirea condiţionat pentru a asigura nişte garanţii pentru politicienii de la Chişinău?
– E vorba de un sindrom al obedienţei faţă de imensitatea Estului şi a Vestului. Nici eu nu-i înţeleg. Cu toate acestea, văd că au rămas contaminaţi ireversibil.

– Încă o dată, deci acele negocieri pentru reunificarea României au avut loc?
– Atunci cum înţelegeţi dumneavoastră situaţia? Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti este trimis la Chişinău să redacteze Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, el participă la festivităţile şi la ceremonia de declarare a independenţei în Parlament, el redactează decretele care sună cam aşa “Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deşteaptă-te, Române!, “Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este aşa…”, ce concluzie putea să tragă Mircea Snegur? El şi-a închipuit, în absenţa altor granguri de la Bucureşti, că Preda ăsta e ăla care are prerogativele negocierilor şi a fost trimis acolo. Că lucrurile stăteau altfel, asta e altă treabă.

– A fost o iniţiativă proprie?
– Nici vorbă! Eu am primit ordin să mă duc acolo de la domnul Adrian Năstase, care era atunci ministru de Externe. E foarte adevărat că nu a fost un mandat scris. Dar şi asta a fost o şmecherie. Dacă, de exemplu, băieţii de la Moscova se supărau şi provocau un conflict diplomatic, atunci răspunsul către preşedintele Ion Iliescu ar fi fost: “N-a avut mandat!” “Păi se poate, domne, ca un ministru consilier (cum eram eu atunci) să plece fără mandat scris? Asta a fost şmecheria. Mi s-a dat telefon şi mă aştepta maşina Ministerului de Externe la gară şi de acolo am plecat la Chişinău. La ora 10 fără 10 minute, eram în biroul lui Mircea Snegur.

– Deci el cerea un post de vicepreşedinte al României unite?
– El a spus aşa: “Dacă tot faceţi Constituţia acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreşedinte”. (El îşi închipuia că mă bat pe epoleţi cu Iliescu!).
De fapt, şi la 27 martie 1918, basarabenii lui Pan Halippa şi ceilalţi au pus nişte condiţii. Au crezut în 1991 că pot repeta istoria.

Notă: Ambasador dr. Aurel Preda, profesor universitar emerit, preşedinte al Asociaţiei Române de Politică Externă, a lucrat în Subcomitetul ONU pentru definirea agresiunii şi a participat la negocieri bilaterale dificile. Cel mai mult l-a marcat însă “diplomaţia în genunchi”, pe care politicienii de la Bucureşti au impus-o specialiştilor de talie din Ministerul de Externe pentru încheierea Tratatului cu Ucraina. Ca şef al delegaţiei române la tratative, el nu a făcut concesii Kievului în detrimentul interesului naţional şi a fost nevoit să se retragă.

Elldor.Info

2 Comentarii

  1. Laur spune:

    Unirea poate si trebuie sa fie realizata dar sa doreasca in Republica Moldova mai mult de 40-50% dintre toti oameni. Eu cred ca si acum este posibila si valabila UNIREA. Romania va oferi functii in guvernul central (de la Bucuresti) daca acest lucru va fi solicitat de catre moldoveni.

  2. Ghita Bizonu' spune:

    Cum sa nu! Snegur dorea doar asa un fleac de post de vicepresedinte inutil. Hm . Insa saracu Mircea Snegui habar nu avea ca in Romnaia in 1992 urmau sa iaba alegeri si nici nu ii trecea prin cap ca daca se facea unirea el putea sa candideze si c\sa castige postul de presedinte al Romaniei!
    Ca saracu Snegur e cam , scuzati greu d ecap. Si Druc (pe car io l-am votat !in Romania!) e la fel. Sireacii moldoveni e atat de – hai sa nu zic ce ziceau taristii – incat nu puteau sa isi redacteze singuri declaratia de independenta. Si nici sa scrie :”“Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deşteaptă-te, Române!, ” Trebuia neaparat sa vina unu de la Bucale ca Fromtu Popular era plin d einsi .. care nu stiua nica ,da?! Pesemne nici sa scrie?
    Uite d’aia nu cred in ce se scrie in articolul asta!.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!