Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NATO: Prima fază a scutului antirachetă este operaţională

Publicat 22:00 | 21 mai 2012 // Accente Info, Mapamond, Radar, România // 936 vizualizări

nato.int

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO au declarat duminică noaptea, la Chicago, operaţională prima fază a instalării scutului antirachetă destinat protejării Europei de tiruri provenind din Orientul Mijociu, în special din Iran, informează Mediafax şi Agerpres, cu referire la agenţiile de ştiri internaţionale.

Din acest scut antirachetă fac parte şi interceptoarele amplasate în România. Proiectul a fost propus de Washington şi a fost întâmpinat cu ostilitate de Moscova.

Este vorba despre prima dintre cele patru etape care vor conduce la instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, bazat pe o tehnologie americană, la orizontul anilor 2018-2020.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staţionate în Mediterana şi din interceptori instalaţi în România şi Polonia.

“Acesta este primul pas către obiectivul nostru pe termen lung pentru a asigura o protecţie completă pentru toate populaţiile, teritoriile şi forţele ţărilor europene, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Chicago, unde, la 20 şi 21 mai, se desfăşoară summitul Alianţei Nord-Atlantice.

„Să ne apărăm împotriva rachetelor este indispensabil. Ne confruntăm cu ameninţări reale”, a menţionat Anders Fogh Rasmussen.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!