Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti: „Noi o să reuşim ca trupele ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova să fie retrase”

Publicat 17:27 | 03 mai 2012 // Accente Info, Geopolitică, Politică, Radar, Republica Moldova // 1.395 vizualizări

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele României, Traian Băsescu, joi, 3 mai, la Bucureşti, că „noi o să reuşim ca trupele ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova să fie retrase”, că „acesta este un punct clar în politica Republicii Moldova” şi că „trebuie puse în aplicare mecanismele internaţionale”.

“I-am spus domnului Rogozin: eu nu văd necesar ca pe teritoriul Republicii Moldova să se afle militari şi armată străină”, a spus Nicolae Timofti.

“Aşezarea geografică a Republicii Moldova este sub anumite interese geopolitice a diferitelor state şi a diferitelor grupări şi eu sunt de părere că noi o să reuşim, nu pot să vă spun termenul, când, dar o să reuşim ca trupele ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova să fie retrase. Acesta este un punct clar în politica Republicii Moldova”, a subliniat preşedintele Nicolae Timofti.

Şeful statului moldovean s-a referit şi la întrevederea pe care a avut-o cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a efectuat o vizită la Chişinău acum două săptămâni.

Nicolae Timofti a declarat că în timp ce Rogozin a pledat pentru rezolvarea acestei probleme în cadrul relaţiilor bilaterale moldo-ruse, el s-a pronunţat în favoarea “punerii în aplicare a mecanismelor organismelor internaţionale”, existând şi decizia cu privire la retragerea trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova adoptată la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999.

Nicolae Timofti a declarat în conferinţa de presă: „Și eu am avut o întrevedere cu domnul Rogozin, acum, recent, când s-a aflat în vizită în Republica Moldova şi am stat, şi am avut discuţii deschise, sincere. Şi dumnealui –  şi în timpul întrevederii, şi după – a fost de părere că această problemă trebuie să fie rezolvată pe baza unor discuţii, a tratativelor şi pe baza relaţiilor bilaterale.
Dar eu sunt de părere că trebuie puse în aplicare mecanismele organelor internaţionale – ştiţi că este o hotărâre privind retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova, la Istanbul, din 99, şi eu sunt sigur că acest acord va fi realizat, dar aşa e situaţia, noi trebuie să discutăm.
I-am spus domnului Rogozin: eu nu văd necesar ca pe teritoriul Republicii Moldova să se afle militari şi armată străină, fiindcă conflictul care a fost pornit în 92… , astăzi, premisele şi motivele pentru a reîncepe, Doamne fereşte, ele nu există.
Aici depinde foarte mult de politicieni, cum vor discuta şi care scopuri le vor urmări în rezolvarea conflictului.”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!