Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Puii şi bobocii sunt mai scumpi, din mai multe motive

Publicat 18:18 | 28 mai 2012 // Economie, Radar, Republica Moldova, Social // 1.266 vizualizări

Puii, bobocii şi răţuştele s-au scumpit în Republica Moldova, comparativ cu anul trecut, semnalează Info-Prim Neo.

Un pui care se vindea în 2011 cu 2 lei costă 5 lei în prezent. O raţuşcă se vinde cu 10-12 lei, comparativ cu preţul de 2 lei de acum un an. Un boboc costă 35 de lei, fiind cu 10 lei mai scump.

Comercianţii spun că au fost nevoiţi să ridice preţul după scumpirile decise de producători.

Costurile puteau fi influenţate de scumpirea cerealelor, a admis Vitalie Ciobanu, şef al Direcţiei Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Totodată, specialistul a presupus că “producătorii profită de faptul că oamenilor le-au pierit păsările”.

Numărul boboceilor şi al răţuştelor este mai mic decât cel al puişorilor la ora actuală, din cauza diminuării efectivului de matcă.
În opinia lui Vitalie Ciobanu, preţurile vor mai scădea “într-o lună, două”, când piaţa se va stabiliza, iar efectivul de matcă va fi restabilit.

Ion Bâzgu, directorul „Avicola Moldova”, afirmă că “preţurile sunt dictate de piaţă”. El confirmă că au pierit multe pasări şi că cererea pieţei este sporită.

Producători din Ialoveni şi Cahul explică scumpirile prin cererea înaltă, dar şi prin majorarea preţului la cereale.

În această perioadă, mulţi oameni reveniţi de la munca peste hotare achiziţionează păsări pentru a le creşte pe lângă casă.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!