Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Semnificaţiile zilei de 9 mai

Publicat 18:28 | 09 mai 2012 // Cultură, Mapamond, Radar, România // 1.112 vizualizări

Mediafax/oradestiri.ro

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin.

Câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi, independenţa României avea să reprezinte un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.

La 9 mai 1945, Naţiunile Unite aveau să trăiască bucuria capitulării celui de-al treilea Reich şi încheierea ostilităţilor militare pe continentul european.

9 mai 1950 este considerată ziua în care s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. Statele europene marchează la 9 mai Ziua Europei, conform deciziei luate de Consiliul European de la Milano în 1985.

La Paris, în ziua de 9 mai 1950, pe fundalul ameninţării izbucnirii unui al treilea război mondial în Europa, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda.
Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută şi ca Piaţa Comună.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre, punându-se bazele Uniunii Europene, din care fac parte în prezent 27 de state.

Liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano în 1985, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!