Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit în Republica Moldova

Publicat 11:09 | 05 mai 2012 // Radar, Republica Moldova, Social, Spiritualitate // 2.000 vizualizări

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pomenit la 6 mai conform calendarului ortodox de stil vechi (al Bisericii Ruse), respectat de majoritatea creştinilor din Republica Moldova.
Pe stil nou, inclusiv în Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Gheorghe Biruitorul este sărbătorit cu 13 zile mai devreme, la 23 aprilie.

În Republica Moldova, conform datelor oficiale din ziua de 5 mai 2012, 46.157 de persoane au prenumele Gheorghe, alte 10.884 sunt înregistrate cu forma slavă a prenumelui – Gheorghi, 102 se numesc George, iar 25 poartă numele de familie Gheorghe.

Sfântul Gheorghe, un sfânt martir sărbătorit de aproape toate Bisericile tradiţionale, s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, cel mai probabil în regiunea Armeniei de atunci, într-o familie creştină. (S-a născut în Capadocia, menţionează alte surse.)

De foarte tânăr, s-a înrolat în armata romană, avansând rapid pe trepte înalte ale ierarhiei militare.
După ce a mărturisit public că este creştin şi a refuzat să renunţe la credinţă, a fost decapitat la 23 aprilie 303, din ordinul împăratului roman Diocleţian.
Potrivit calculelor făcute de cercetători, era o zi de vineri, în Săptămâna Luminată.
Sfinţii sunt pomeniţi în ziua în care au trecut la cele veşnice.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este considerat patronul mai multor ţări, regiuni şi oraşe, fiind şi ocrotitorul Moldovei.

Imaginea Sfântului Gheorghe este brodată pe stindardul liturgic al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Stindardul a fost confecţionat de călugări, timp de patru luni, între 1 ianuarie şi 11 aprilie 1500, în cel de-al 43-lea an de domnie a voievodului, imaginea sfântului fiind realizată din foiţe de argint aurit, pe un fundal din mătase roşie.

Pe una dintre faţetele steagului este inscripţionată o rugăciune personală concepută, conform tradiţiei, chiar de către Ştefan cel Mare: „O, răbdătorule de patimi şi purtătorule de biruinţă, Mare Gheorghe, întru necazuri şi năpaste iute mijlocitorule şi fierbinte ajutătorule, celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ştefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldoveneşti, păzeşte-l pe el nevătămat în veacul acesta şi în cel ce va să fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci. Amin”.

Numele Sfântului Gheorghe îl poartă unul dintre cele trei braţe ale Dunării. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Detalii: Sfântul Gheorghe Biruitorul – un comandant roman care slujea în Oastea lui Hristos

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!