Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

UE va întări controlul asupra agenţiilor de rating

Publicat 15:17 | 22 mai 2012 // Mapamond // 835 vizualizări

dvb.no

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au căzut de acord să consolideze controalele asupra agenţiilor de rating.

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la UE şi-au dat luni, 21 mai, acordul pentru sprijinirea unui proiect legislativ ce pune la încercare puterea acestor organisme care evaluează sustenabilitatea datoriilor naţionale şi care au stârnit furia policienilor prin retrogradarea unor ţări în contextul crizei economice, transmite Agerpres.

Acordul, pe care unele ţări, inclusiv Franţa, l-ar fi vrut mai strict, impulsionează încercarea de schimbare a felului în care funcţionează cele trei agenţii de rating principale – Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s.

Conform noilor propuneri, ratingurile ţărilor ar urma să fie revizuite la interval de şase luni şi nu la un an, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în prezent.

Noile propuneri de reglementări, care ar urma să devină legislaţie a UE după finalizarea negocierilor cu Parlamentul European, ar putea facilita trimiterea în judecată a agenţiilor de rating dacă se consideră că acestea fac erori în evaluarea şi notarea sustenabilităţii datoriilor naţionale.

Una din cele mai puternice propuneri de reformă vizează responsabilitatea juridică a agenţiilor pentru deciziile lor, deşi nu este deocamdată clar cum s-ar putea pune în aplicare acest lucru, notează Agerpres, care citează EurActiv şi un comunicat al Consiliului European.

„Propunerile urmăresc modificarea actualei legislaţii privind agenţiile de rating pentru a reduce supraîncrederea investitorilor în rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese în activităţile de evaluare a rating-ului de credit şi pentru a spori transparenţa şi competiţia în acest sector”, se arată în comunicatul Consiliului European.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!