Ziua de 6 mai în istoria modernă a românilor. Cum a fost Podul de Flori
Duminică, 6 mai 2012, se împlinesc 22 de ani de când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit şi s-au putut îmbrăţişa în cadrul acţiunii „Podul de Flori de peste Prut”, organizată de „Asociaţia românilor liberi de pretutindeni”, Frontul Popular din Republica Moldova şi Asociaţia Culturală Bucureşti-Chişinău.
Podul de Flori din 6 mai 1990 a fost prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova.
În acea zi de duminică, cetăţenilor din România li s-a permis ca, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova încă sovietică fără pașaport și fără viză.
„Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”, şi-au spus în primul rând fraţii.
La 6 mai, potrivit calendarului bisericesc ortodox de stil nou (gregorian), este sărbătorit Sfântul Iov cel Drept, iar potrivit calendarului de stil vechi (iulian, respectat de majoritatea creştinilor din Republica Moldova) – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Biruitorul.
După 50 de ani de la impunerea de către sovietici a graniţei pe Prut, drept în inima Moldovei, sute de mii de români din Basarabia şi din România s-au întâlnit pe malul stâng al râului.
De dimineaţă, mii de oameni cu braţele încărcate de flori s-au adunat de-a lungul Prutului, în dreptul celor opt puncte de trecere a frontierei stabilite: Miorcani-Pererîta, Stânca-Costeşti, Iaşi-Sculeni, Ungheni-Pod Ungheni, Albiţa-Leuşeni, Fălciu-Stoianovca (Ţiganca), Oancea-Cahul, Galaţi-Giurgiuleşti.
La ora 12:00, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, după care clopotele tuturor bisericilor din stânga şi din dreapta Prutului au răsunat îndelung.
Buchetele aduse de cei prezenţi, într-un gest simbolic, au fost aruncate pe apă, iar milioanele de flori au format un pod plutitor.
Întâlnirea a fost emoţionantă, cu lacrimi de bucurie, îmbrăţişări, o “adevărată Înviere a neamului românesc”, după cum scria presa de atunci.
Au urmat spectacole de muzică şi jocuri populare, mese festive, acţiunea încheindu-se în jurul orei 18:00.
La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. După aceasta, procedura de trecere a frontierei a fost simplificată considerabil.
La 16 iunie 1991 a avut loc al doilea Pod de Flori. De această dată, locuitorii din Moldova sovietică au putut să intre fără acte în România.
Eleonora Lisnic
Elldor.Info
Cum comenta TVR, pentru a nu-i deranja pe sovietici:
Comentarea e interzisă