Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alexandru Cimbriciuc: Republica Moldova mizează pe vocea NATO în soluționarea conflictului transnistrean

Publicat 18:50 | 18 iun. 2012 // Geopolitică, Politică, Radar, Republica Moldova, RM-NATO // 1.747 vizualizări

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, formată din deputaţii Alexandru Cimbriciuc (PLDM) şi Boris Vieru (PL) participă, în zilele de 18 şi 19 iunie, la Seminarul Rose-Roth, care se desfăşoară la Vilnius, Lituania, cu tematica „Partenerii din Est: provocările contemporane și perspectivele de viitor”.

Seminarul este organizat de Adunarea Parlamentară NATO, în cooperare cu Parlamentul Republicii Lituania.
Programul Rose-Roth, iniţiat în 1990, reprezintă un program de cooperare cu forurile legislative din Europa Centrală şi de Est.

Sesiunea ”Republica Moldova spre integrarea euro-atlantică”, din 18 iunie, include şi discursuri ale deputaţilor Alexandru Cimbriciuc și Boris Vieru, potrivit Serviciului de presă al Parlamentului.

De asemenea, în cadrul acestei sesiuni urmau să vorbească ambasadorul Ervan Fouere, reprezentant special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, și Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice din Chișinău.

Alexandru Cimbriciuc, şeful delegaţiei parlamentare, a pregătit un discurs despre importanţa cooperării Republicii Moldova cu Adunarea Parlamentară NATO, informează Serviciul de presă al PLDM.

La rândul său, Boris Vieru se referă în discurs la perspectivele integrării euro-atlantice a Republicii Moldova, anunţă Serviciul de presă al PL.

Potrivit lui Alexandru Cimbriciuc, Republica Moldova “mizează pe vocea NATO în soluționarea conflictului transnistrean”.

„Conform Constituției, Republica Moldova este o țară neutră. Această neutralitate trebuie respectată și de partenerii noștri de cooperare în ceea ce ține de asigurarea securității în regiunea transnistreană. Aș dori anume să pun accentul pe respectarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, punctează Alexandru Cimbriciuc în discursul său.

În opinia deputatului PLDM, “o strânsă cooperare cu NATO va ajuta Republica Moldova la edificarea unor clare mecanisme de cooperare, care vor institui și vor crea oportunități de implementare a standardelor moderne de instruire și planificare în materie de apărare și securitate”.

„NATO nu înseamnă doar armată. Pentru noi, ca perspectivă, parteneriatul cu NATO înseamnă conlucrare și preluarea experienței în ceea ce ține de sistemul de planificare pentru situații de urgență şi a capacităţilor de gestionare a dezastrelor, securității, luptei contra terorismului, amenințările cibernetice și multe alte proiecte ale căror menire este edificarea păcii”, apreciază Alexandru Cimbriciuc, citat de Serviciul de presă al PLDM.

Deputatul Alexandru Cimbriciuc exprimă NATO “mulţumiri pentru sprijinul în vederea identificării, centralizării, evacuării şi distrugerii reziduurilor de pesticide periculoase, precum și pentru contribuţia adusă la evacuarea melanjului, muniţiilor expirate și a minelor anti-personal, care prezentau un pericol eminent pentru cetăţenii şi ecologia Republicii Moldova”.

La Seminarul Rose-Roth de la Vilnius participă preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Karl A. Lamers, numeroşi demnitari, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului academic din Lituania, Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina, Polonia, Norvegia.
Vor fi abordate şi aspecte privind perspectivele relațiilor cu NATO ale Federației Ruse, Belarus și Ucraina.

Boris Vieru la Vilnius: Geografia obligă Republica Moldova să adere la NATO

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!