Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Armata Republicii Moldova a început aplicaţiile “Scutul Păcii 2012” (foto)

Publicat 18:22 | 25 iun. 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 1.474 vizualizări

Foto: Ministerul Apărării

La Centrul de instruire Bulboaca a avut loc luni, 25 iunie, ceremonia de deschidere a exerciţiului „Scutul Păcii 2012”.

Abilităţile profesionale ale militarilor din Compania de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi din grupul de genişti al Batalionului Geniu „Codru” vor fi testate în cadrul exerciţiului de 10 evaluatori naţionali, monitorizaţi de către 3 ofiţeri din Italia şi Portugalia.

Efectivul a fost asistat în primele două săptămîni de antrenament de către un contingent de militari din marina armatei SUA şi Garda Naţională din Carolina de Nord, iar din echipa de observatori fac parte ofiţeri din armatele SUA, Iordania şi România.

Comparativ cu verificarea din 2011, în acest an, scenariul exerciţiului este unul complex, fiind implicat şi statul major al unei brigăzi, precum şi mai multe subunităţi de logistică, a explicat colonelului Iuri Bruma, conducătorul aplicaţiilor „Scutul Păcii 2012”, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Aplicaţiile „Scutul Păcii” sunt nu doar un exerciţiu de instruire a efectivului Armatei Naţionale, dar şi un test de verificare a subunităţilor naţionale potrivit Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (CCO).
Certificarea CCO, aplicată pentru subunităţile implicate în misiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau altor organizaţii, ne va oferi posibilitatea să participăm în viitor cu contingente la asemenea operaţiuni alături de partenerii noştri din alte state”, a declarat cu prilejul inaugurării aplicaţiilor generalul de brigadă Vitalie Stoian, şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale.

Procesul de evaluare operaţională a Armatei Naţionale a Republicii Moldova conform CCO a început în anul 2007 şi este structurat pe două niveluri.
Fiecare nivel include etapa de evaluare internă şi internaţională.
Primul nivel, etapa internă, a avut loc în vara anului 2008.
În 2009, pacificatorii moldoveni au trecut primul nivel de evaluare prin testarea internaţională.
În anul 2011, s-a desfăşurat evaluarea internă pentru cel de-al doilea nivel, iar în acest an militarii moldoveni urmează să fie testaţi de către experţi străini, precizează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!