Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Boris Vieru: “Dacă integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova ar eşua, avem la dispoziţie ultima opţiune strategică de securitate – integrarea poporului român”

Publicat 11:00 | 19 iun. 2012 // Geopolitică, Politică, Republica Moldova, RM-NATO // 2.021 vizualizări

“Republica Moldova este un stat cu vocaţie europeană şi viitorul său este nu numai alături, dar şi înlăuntrul marii familii a popoarelor euro-atlantice. Acest viitor poate fi asigurat doar prin aderarea atât la Uniunea Europeană, cât şi la Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat deputatul Boris Vieru, vicepreşedinte al Partidului Liberal (PL), în cadrul seminarului „Partenerii din Est: provocările contemporane și perspectivele de viitor”, organizat de Adunarea Parlamentară NATO la Vilnius, Lutuania, în zilele de 18 şi 19 iunie.

La acest seminar, desfăşurat în cadrul Programului Rose-Roth, Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat de doi deputaţi – Boris Vieru şi Alexandru Cimbriciuc (PLDM).

“Ocupaţia militară de către Federaţia Rusă a regiunii transnistrene”, “pretenţia Rusiei de a avea drept de veto asupra opţiunilor de securitate ale Republicii Moldova” este cel mai serios obstacol aflat pe calea integrării în comunitatea euro-atlantică a Republicii Moldova, a menţionat Boris Vieru.

Totodată, deputatul a precizat că Partidul Liberal are formulat în Programul său politic obiectivul strategic de aderare a Republicii Moldova la NATO, însă acest obiectiv nu se regăseşte şi în programul de activitate al Guvernului de coaliţie al Republicii Moldova, obiectivul strategic declarat al acestuia fiind aderarea la Uniunea Europeană.

“Dacă aderarea la Uniunea Europeană este imposibilă fără integrarea euro-atlantică, noi trebuie să cunoaştem acest lucru de pe acum şi să începem să desfăşurăm cele două procese de integrare în paralel şi concomitent”, a mai declarat Boris Vieru.

În opinia parlamentarului, “geografia noastră este aceea care ne obligă să urmăm calea euro-atlantică”.

Republica Moldova este în căutarea unei soluţii durabile care i-ar asigura securitatea pentru decenii înainte. În cazul în care, eventual, calea pe care am expus-o mai sus ar eşua, cetăţenii noştri au la dispoziţie ultima lor opţiune strategică – integrarea poporului român. Astfel, în final vom ajunge să ne regăsim toţi românii în aceeaşi Alianţă Nord-Atlantică”, a spus Boris Vieru în încheierea discursului.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!