Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Când femelele nu mai sunt atrăgătoare, masculii îşi neglijează până şi copiii

Publicat 00:12 | 26 iun. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.182 vizualizări

descopera.ro

Wikipedia

Piţigoii albaştri îşi pierd interesul atunci când frumuseţea partenerelor lor începe să pălească. În asemenea situaţii, masculii încep să petreacă mai mult timp singuri şi chiar îşi neglijează copiii, arată un nou studiu publicat în revista “Frontiers in Zoology” şi citat de ABC Science şi Descopera.ro.

Acesta este unul dintre puţinele studii care se apleacă asupra atractivităţii femelelor şi a reacţiei masculilor. Majoritatea cercetărilor efectuate în lumea animală studiază eforturile depuse de masculi pentru a capta atenţia femelelor, subliniază sursele.

Masculii şi femelele din specia Cyanistes caeruleus (piţigoi albastru) au pe creştetul capului pene ce reflectă lumina ultravioletă.
În cadrul experimentului, cercetătorii au aşteptat ca puii de piţigoi să iasă din ou, după care au aplicat pe creştetul femelelor un ulei ce bloca lumina ultravioletă.

Astfel, când strălucirea penelor albastre de pe creştetul femelelor a fost atenuată, savanţii au observat că partenerii acestora plecau pentru perioade de timp mai îndelungate şi făceau mai puţine călătorii pentru a-şi hrăni puii.

Concluzia studiului este următoarea: femelele-piţigoi trebuie să investească o cantitate semnificativă de timp pentru a se îngriji, dacă doresc să fie mereu atrăgătoare.
În natură, femelele din această specie riscă să-şi piardă strălucirea albastră din cauza prafului, a poluării şi a paraziţilor.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!