Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Datoria SUA ar putea atinge dublul nivelului PIB în 25 de ani

Publicat 23:52 | 05 iun. 2012 // Mapamond // 1.107 vizualizări

Datoria Statelor Unite ar putea atinge dublul nivelului PIB în 2037 dacă statul federal păstrează actualele politici fiscale, relevă un raport al Biroului pentru buget al Congresului (CBO) făcut public marţi, 5 iunie, informează AFP.

Conform raportului CBO, o entitate non-partizană a Congresului, datoria – care corespunde în prezent unui procent de 70% din PIB – ar urma să atingă 109% până în 2026 şi să se apropie de 200% în 2037.

Dacă reducerile fiscale actuale vor fi extinse, iar cheltuielile publice nu vor fi reduse, atunci datoria va continua să crească, mai precizează raportul.

Creşterea datoriei este legată în parte de îmbătrânirea generaţiei “baby-boom”, care ajunge la vârsta pensionării, cu urmările pe care le implică acest lucru asupra unor programe sociale ca Medicare (asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă) şi Social Security (pensii şi alocaţii pentru persoanele cu handicap).

Conform unui alt scenariu care implică în special creşterea taxelor, datoria ar putea scădea la 53% din PIB în cursul următorilor 25 de ani.

Raportul CBO ar putea veni în sprijinul candidatului republican la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, şi al aliaţilor săi din Congres, care insistă asupra unei politici bugetare fondate pe puternice reduceri de cheltuieli publice.

Însă democraţii, favorabili unei eliminări a reducerilor fiscale datând din timpul preşedintelui republican George W. Bush, ar trebui să fie de asemenea satisfăcuţi de concluziile CBO.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!