Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De ce câinii devin agresivi (video)

Publicat 23:32 | 16 iun. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.794 vizualizări

Foto: Pixdaus

Un studiu recent al unor savanţi spanioli ne confirmă ceea ce ştiam şi noi din cântecelul unui film cu desene animate sovietic: câinele muşcă nu de viaţă bună.
De regulă, sunt agresivi câinii suferinzi, cei care suportă o durere fizică sau psihică.

Cercetătorii spanioli au descoperit că schimbările aparent bruşte din comportamentul câinilor, schimbări concretizate prin puseuri de agresivitate incontrolabilă, sunt asociate de obicei unor dureri interne pe care le resimt animalele, informează Descopera.ro, citând “Live Science”.

Cercetătorii au studiat exemplare din 12 rase de câini (Schnauzer uriaş, Setter irlandez, Pit-bull, Dalmaţian, Mastif napolitan, Ciobănesc german, Ciobănesc belgian, Shih-tzu, Bobtail, Ciobănesc catalan, Chow-chow şi Doberman.

Dintre cei 12 câini studiaţi, 8 sufereau de displazie de şold, o afecţiune dureroasă frecventă în special în rândul raselor de talie mare.
Displazia de şold este o maladie ereditară care afectează circa 40% din efectivele câinilor din rasele Golden retriever, Labrador şi Rottweiler.

Dacă animalul de companie este atins sau mângâiat când este în suferinţă, nu va ezita să muşte sau să-şi manifeste altfel agresivitatea.
Câinele se apără – nu doreşte ca cineva să-i sporească disconfortul.
Pentru a evita incidentele, stăpânul trebuie să fie foarte atent, deoarece nu cunoaşte mesajele corporale transmise de câinele care suferă, a explicat Tomas Camps, cercetător în cadrul Univeristăţii Autonome din Barcelona.

Durerea îi face până şi pe câinii docili să devină de nerecunoscut. Iar dacă este vorba de câini cu temperament agresiv, aceştia pot deveni de-a dreptul periculoşi.

Alţi factori responsabili de agresivitatea câinilor, potrivit cercetătorilor, ar avea legătură cu confortul psihic al căţelei în perioada sarcinii, modul în care sunt îngrijiţi căţeii imediat după naştere, vârsta şi condiţiile înţărcării, experienţele trăite de căţel în perioada de socializare, dieta, mişcarea şi modalităţile în care sunt pedepsiţi de oameni.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!