Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ficatul – de ce a meritat un monument, aspecte inedite şi importante pentru sănătate

Publicat 23:52 | 11 iun. 2012 // Elldorscop, Radar, Sănătate // 1.981 vizualizări

pixdaus.com

“A avea ficat” nu este doar o constatare anatomică. “A avea ficat” înseamnă să fii curajos, temerar. Expresia îşi are originile în antichitate, scrie pe blog Olga Pârău, de la Elldor.Info.
De exemplu, etruscii şi grecii considerau că ficatul este aşezământul sentimentelor şi calităţilor spirituale.
Mai târziu sarcina de a găzdui sentimentele şi emoţiile i-a fost atribuită inimii.

Mai aflaţi că ficatului i-a fost înălţat un monument, în 1987, în oraşul Balen, din nordul Spaniei. Monumentul omagiază ficatul pentru faptul că-şi îndeplineşte funcţiile „pe tăcute, fără a se plânge vreodată, sacrificându-se”. Monumentul reprezintă un “ficat alcoolic” şi a fost iniţiativa unui medic, pentru ca acei care-l văd să consume mai puţin alcool, precizează Sfatulmedicului.ro.

Cel mai mare duşman al ficatului nostru este alcoolul, apoi stresul şi obiceiurile alimentare nesănătoase. Ficatul se îmbolnăveşte de la “prea mult”.

Pe lângă explicaţia de mai sus, medicina netradiţională are şi o altă abordare: capacitatea ficatului de a dezintoxica organismul reprezintă capacitatea individului de a se deosebi de alţi semeni prin valoare. Ficatul este pus în legătură cu valorile, cu felul de a vedea lumea, cu religia.
Afecţiunile ficatului denotă probleme cu valoarea personală şi cu valoarea pe care ne-o atribuie alţii.
Îmbolnăvirea ficatului ar semnala greşeli în ceea ce priveşte deciziile luate, lipsa capacităţii de “a respecta măsura”, erorile la deosebirea lucrurilor utile de cele distructive.

Odată echilibrate aceste aspecte, se îmbunătăţeşte şi starea ficatului.

În cele mai multe cazuri, bolile sunt o consecinţă a gândurilor, trăirilor şi acţiunilor, lucru pe care îl constată şi mari duhovnici creştini.
Prin urmare, pentru a scăpa de o afecţiune, omul trebuie să acţioneze şi pe plan spiritual.

pixdaus.com

Mai multe plante sunt recomandate ca remediu în afecţiunile ficatului. Dintr-un articol semnat de Otilia Bălinişteanu în “Ziarul Lumina”, aflăm că şi cicoarea este prietena ficatului.

Pentru afecţiunile ficatului se poate folosi infuzia de cicoare: 1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi.
Aceeaşi reţetă este recomandată pentru combaterea durerilor de stomac, durerilor reumatice, febrei, precum şi ca depurativ.

“Preparatele naturiste din cicoare au efect în diabetul zaharat, prin curăţirea sângelui şi eliminarea unor substanţe toxice produse prin dezasimilaţie, dar şi în unele afecţiuni ale sistemului nervos (nervozitate, isterie, astenie, dureri de cap, nevralgii).
Cicoarea mai este cunoscută şi pentru proprietăţile ei terapeutice în bolile de piele, grăbind vindecarea furunculozei, acneei, a tăieturilor, a abceselor şi dermatozelor”, mai citim în “Ziarul Lumina”.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

1 Comentariu

  1. […] Ficatul – de ce a meritat un monument, aspecte inedite şi importante pentru sănătate […]

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!