Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

FMI a aprobat disponibilizarea a 475 milioane euro pentru România

Publicat 21:42 | 22 iun. 2012 // Mapamond, România // 925 vizualizări

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri, 22 iunie, în unanimitate, cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, acest vot reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional.

Scrisoarea de Intenţie a fost apreciată în mod unanim, ceea ce este cu atât mai semnificativ din punctul de vedere al României. Reprezentanţii FMI precizează că, în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.

Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din aceasta vară de olandezul Erik de Vrijer.
“Majoritatea ţintelor cantitative, cu excepţia a două dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse şi am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe”, declara, la finalul misiunii din primăvară, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România.

El a atras atenţia asupra creşterii în continuare a arieratelor, ca şi asupra derapajelor faţă de calendarul privatizărilor, ceea ce reprezintă un semnal de slăbiciune în angajamentul României faţă de reformele structurale.

Oficialul FMI a apreciat că societăţile de stat sunt mai puţin profitabile, România nereuşind să facă progrese în asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a arătat că încurajează autorităţile să ia măsuri ferme în privinţa celor care nu renegociază contractele bilaterale cu Hidroelectrica.

În acelaşi timp, reprezentantul FMI a menţionat că până la finalul anului autorităţile române trebuie să se concentreze asupra listării pachetelor de acţiuni de la cele şase companii mari din energie şi transporturi.

FMI estimează o creştere economică de 1,5%, în 2012, în România, în pofida performanţelor mai scăzute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – n.r.) şi autorităţile române au convenit o relaxare a ţintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB în acest an, Franks precizând, însă, că Guvernul trebuie să menţină o politică fiscală prudentă.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!