Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Institutul Cultural Român trece de sub autoritatea preşedintelui la Parlament. Cum argumentează Victor Ponta

Publicat 23:22 | 13 iun. 2012 // Cultură, Mapamond, Radar, România // 969 vizualizări

Guvernul a confirmat că Institutul Cultural Român va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei Mediafax că Institutul Cultural Român va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.
„Institutul va funcţiona în subordinea Senatului”, au arătat sursele.

Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează în prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului.

Cum justifică Ponta trecerea ICR la Senat

Premierul Ponta a justificat decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era „mult prea politizată” şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.

„Institutul Cultural Român era o instituţie mult prea politizată. Acum va fi subordonată Senatului, unde se află Vasile Blaga, un apropiat al preşedintelui Băsescu”, a spus Ponta, la mai multe posturi de televiziune.

„Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini” , a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a precizat că Senatul este cel care va avea în subordine Institutul şi va organiza alegeri pentru preşedintele acestei instituţii.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici.

Sursa: Mediafax

1 Comentariu

  1. Nic spune:

    Micul Ceausescu incepe a dicta. Romania va plinge dupa guvernul Boc.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!