Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Parabola Făcliei Aprinse – comunicarea religioasă în era informatică” şi „Mănăstirea Văcăreşti din Bucureşti, de la origini până astăzi”

Publicat 02:21 | 02 iun. 2012 // Cultură, Mapamond, România // 2.123 vizualizări

Evenimente la Târgul Internaţional de Carte din Bucureşti: Cărţi de la Editura Basilica lansate la Bookfest

Foto: Silviu Dascălu, ziarullumina.ro

Editura Basilica a Patriarhiei Române a lansat vineri, 1 iunie, la Târgul Internaţional de Carte Bookfest din Bucureşti, cartea „Parabola Făcliei Aprinse – comunicarea religioasă în era informatică”, semnată de părintele Nicolae Dascălu, şi volumul „Mănăstirea Văcăreşti din Bucureşti, de la origini până astăzi”, de istoricul Octav Dumitru Marinescu, scrie Marius Nedelcu în “Ziarul Lumina”.

Evenimentul editorial a fost organizat în pavilionul expoziţional C3 de la Romexpo pe Scena Arenă şi a reunit membri ai Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, jurnalişti de la Radio France Internationale, personalităţi din lumea universitară, autorii celor două lucrări, ostenitorii de la Editurile Patriarhiei Române.

Prima carte lansată a fost „Parabola Făcliei Aprinse – comunicarea religioasă în era informatică” a părintelui Nicolae Dascălu, directorul „Ziarului Lumina” şi coordonatorul Centrului de Presă Basilica.

„Lucrarea reflectă şi preocuparea de a înţelege lumea în care trăim. Pentru că trăim într-un sistem mediatic, încercând să înţelegi ceea ce faci, ceea ce eşti şi ceea ce comunici, laşi pe foaia scrisă unele impresii, unele venind din cărţi şi altele din propria experienţă. Am înţeles că esenţial este să comunicăm cu transcendentul, cu Dumnezeu, şi din această comunicare să găsim puterea de a comunica şi între noi, chiar şi prin comunicarea mediatică, indirectă”, a spus autorul cărţii.

„Autorul plasează întreaga comunicare religioasă şi întreaga analiză în contextul erei informaţionale pentru că doreşte să îi ofere cărţii nu numai dimensiunea ştiinţifico-academică, ea putând fi considerată un manual în domeniu, dar în acelaşi timp i-a dat şi o dimensiune duhovnicească, şi un punct de vedere care este fundamentat pe experienţa de catedră şi de slujire”, a spus Laurenţiu Tănase, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Volumul „Mănăstirea Văcăreşti din Bucureşti, de la origini până astăzi” este o monografie construită sub coordonarea bizantinologului şi academicianului Emilian Popescu de istoricul Octav Dumitru Marinescu.

Monografia doreşte recuperarea în parte a profilului religios şi cultural al uneia din cele mai cunoscute mănăstiri din Bucureşti, care a rămas un reper al Ortodoxiei româneşti agresate şi distruse de regimul comunist ateu.

„Volumul prezintă istoria celei mai mari mănăstiri din Bucureşti şi din ţară, care a fost şi cea mai bogată mănăstire de la noi, dar şi din mediul ortodox.
A fost construită în secolul 18, a avut anumite etape, dar existenţa ei s-a încheiat tragic în anii 1984-1986, când a fost demolată.
Ne întâlnim cu o istorie a vieţii duhovniceşti, culturale, a relaţiilor internaţionale pe care le-a avut şi cu chipurile binefăcătorilor care au apărat-o şi înzestrat-o.
Autorul este primul care ne dă o lucrare de asemenea amploare despre acest monument, lucrare care a fost alcătuită şi pe baza diverselor documente din arhive”, a spus academicianul Emilian Popescu.

Elldor.Info

2 Comentarii

  1. Marius spune:

    Pentru cine nu poate ajunge la Bookfest, cartea se poate comanda si de aici – http://www.publicatiiortodoxe.ro/parabola-facliei-aprinse-comunicarea-religioasa-in-era-informationala.html.

    Multumesc.

  2. Elldor.Info spune:

    Mulţumim, Marius.

    Să creăm un link către site-ul PublicatiiOrtodoxe.ro: http://www.publicatiiortodoxe.ro/

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!