Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Prizonierii unguri militari şi civili au fost comemoraţi la Bălţi (foto)

Publicat 20:21 | 06 iun. 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 1.258 vizualizări

Foto: Ministerul Apărării

Igor Panfile, ministru adjunct al Apărării, a participat miercuri, 6 iunie, la ceremonia de inaugurare a unei cruci comemorative dedicate militarilor şi civililor unguri decedaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, desfăşurată în cimitirul vechi din municipiul Bălţi.

În cadrul festivităţii, Igor Panfile, alături de György Varga, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din municipiul Bălţi, a depus flori la piatra de temelie a monumentului înălţat în memoria prizonierilor unguri, relatează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Ambasadorul György Varga a relevat tragismul evenimentelor care au avut loc acum 70 de ani în urmă la Bălţi.
“Aproximativ 200 de militari şi civili unguri au fost luaţi prizonieri şi aduşi într-un lagăr de concentrare din oraşul Bălţi. Jumătate din ei nu s-au mai întors acasă. Deja de 10 ani, o delegaţie din Ungaria vine la cimitirul vechi din Bălţi pentru a-i comemora pe cei care au decedat”, a declarat ambasadorul Ungariei la Chişinău.

La rândul său, Igor Panfile a menţionat că evenimentul marchează un episod dureros atât în istoria Ungariei, cât şi a Republicii Moldova.
“Generaţia de azi se închină în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă, indiferent de partea cui au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a menţionat Igor Panfile.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării precizează că monumentul inaugurat la Bălţi reprezintă o cruce – simbol al Învierii lui Iisus Hristos, pe placa comemorativă fiind inserat următorul mesaj: “În memoria prizonierilor unguri militari şi civili decedaţi în timpul celui de-al 2-lea război mondial, în or. Bălţi”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!