Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

România, lider la energia eoliană în Europa Centrală şi de Est

Publicat 15:33 | 11 iun. 2012 // Accente Info, Mapamond, România // 1.173 vizualizări

România are o poziţie de lider absolut în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, se afirmă într-un raport al Programului pentru conducere durabilă (Programme for Sustainability Leadership) pe lângă Universitatea din Cambridge şi al Centrului regional pentru cercetări în domeniul politicii energetice (REKK) de pe lângă Universitatea Corvinus din Budapesta, relatează Agerpres.

Raportul cuprinde date despre Bulgaria, Republica Ceha, România şi Ungaria şi a fost prezentat luni, 11 iunie, la Sofia, în cadrul conferinţei internaţionale “Politici pentru o creştere economică verde în Balcani”.

Potrivit raportului, aproape un sfert din toate unităţile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul României.
În momentul de faţă România se confruntă cu un adevărat boom al investiţiilor în energia eoliană. În ultimii doi ani capacităţile instalate au crescut de cel puţin zece ori.

Partea de sud-vest al ţării are cel mai bun potenţial pentru producţia de energia eoliană, iar principala piedică pentru construirea unor unităţi noi este capacitatea limitată a sistemului naţional de transport al curentului electric.
Sud-vestul României oferă şi cele mai bune condiţii în ceea ce priveşte energia solară fotovoltaică. Potenţialul României în această privinţă este mai mare decât cel al Cehiei şi Ungariei, şi chiar şi decât cel al Bulgariei, situată mai în sud.

În anul 2010 ponderea energiilor din surse regenerabile în România a fost de 32,25%, în special datorită numărului mare de centrale hidroelectrice, precum şi a faptului că anul 2010 a fost foarte bun din punctul de vedere hidrologic.

Conferinţa internaţională de la Sofia, organizată de şcoala politică „Dimitar Panitsa” a reunit participanţi din Bulgaria şi din ţările din Balcanii de vest.
Organizatorii au explicat faptul că, deşi invitată, România nu a fost reprezentată la forum, în contextul în care duminică, 10 iunie, au avut loc alegeri locale, care i-ar fi împiedicat pe reprezentanţii ei să ia parte la forum.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!