Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tranzacţiile cu produse petroliere şi cerealiere la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” în 2012

Publicat 19:13 | 02 iun. 2012 // Economie, Republica Moldova // 1.195 vizualizări

gov.md

În primul trimestru al anului 2012, pe teritoriul Terminalului petrolier al Portului Internaţional “Giurgiuleşti” au fost importate 13,2 mii tone de producţie petrolieră sau cu 4,6 % mai mult decât în primul trimestru al anului 2011, pe teritoriul vamal al Republicii Moldova fiind livrate 11,6 mii tone de produse petroliere.
La finele perioadei de raportare, încă aproximativ 3,1 mii tone de produse petroliere erau depozitate, informează Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

În luna iunie 2012, conducerea Ministerul Economiei îşi propune o vizită de lucru la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”.

Investitorul General „Danube Logistics” este dispus să ofere serviciile terminalului pentru toţi agenţii economici, importatori de produse petroliere.

În perioada menţionată, prin intermediul terminalului cerealier au fost exportate 20,2 mii tone şi importate 17,4 mii tone de producţie cerealieră.
La finele trimestrului întâi al anului 2012, pe teritoriul terminalului cerealier erau depozitate 4,3 mii tone de producţie cerealieră, adusă de asemenea, de către companiile din Republica Moldova.
Volumul total al serviciilor de păstrare a cerealelor a constituit pentru perioada de gestiune 1,7 milioane lei.

De asemenea, Investitorul General a continuat să presteze servicii portuare, volumul cărora a constituit 3,3 mil. lei sau cca 60% din nivelul perioadei similare a anului 2011.
Diminuarea acestui indicator este determinată în mare parte de problemele apărute în activitatea Investitorului General legate de calea ferată şi Serviciul Vamal vis-a-vis de lansarea terminalului de mărfuri.

În pofida acestor circumstanţe, în luna ianuarie 2012, terminalul de mărfuri a demarat procesul transbordării mărfurilor. Per ansamblu, în trimestrul I pe teritoriul portului au fost introduse 7,2 mii tone de mărfuri, toate fiind aduse din exterior.

În raportul trimestrial al Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” se arată că pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situaţiei din 1 aprilie 2012, volumul total al investiţiilor a constituit 58,4 mil. dolari SUA, dintre care în trimestrul I 2012 au fost investite cca. 3,1 mil dolari SUA.

Aportul de bază este al Investitorului General, ÎCS „Danube Logistics” SRL, care a investit 48,6 mil. dolari SUA, la începutul anului 2012 finalizând lucrările de construcţie şi de pregătire pentru deschidere a primei porţiuni a terminalului de mărfuri, iar S.C. „Trans Cargo Terminal” SRL, care a efectuat construcţia şi exploatarea terminalului cerealier, a investit 7,3 mil. dolari SUA.

Pe parcursul anului 2012 vor fi realizate noi proiecte investiţionale ale următoarelor companii: ÎCS „TRANS BULK LOGISTICS” SRL (volumul investiţiilor cca. 2 mil. dolari SUA), „DUNAV-TIR” SRL (0,4 mil. dolari SUA) şi ÎCS „Happy House” SRL (0,1 mil. dolari SUA).

Notă: Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti cuprinde un teritoriu de 120 ha, cu statut de zonă economică liberă.
Este un centru logistic regional cu infrastructură portuară la hotarul Uniunii Europene cu acces la reţeaua de şosele, cale ferată (conexiune la reţeaua de cale ferată de standard european şi CSI), ieşire la mare (acces direct la Dunăre şi Marea Neagră), costuri operaţionale reduse, forţă de muncă ieftină, regim fiscal preferenţial.
Activitatea în Portul Internaţional Giurgiuleşti se desfăşoară în conformitate cu prevederile Acordului de investiţii „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, aprobat prin Legea nr.7-XV din 17 februarie 2005 şi Legea cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” nr.8-XV din 17 februarie 2005.
Numărul scriptic al angajaţilor rezidenţilor ce activează pe teritoriul Portului Internaţional, la situaţia din 1.04.2012, constituie 306 persoane, comparativ cu 217 persoane la situaţia din 1.04.2011.
Cei mai mulţi angajaţi au fost înregistraţi la ÎCS „Danube Logistics” SRL (116 de persoane) şi „Trans Cargo Terminal” SRL (76 de persoane) şi ÎCS „Trans Bulk Logistics” SRL (39 de persoane).

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!