Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cinci milioane de copii s-au născut în toată lumea în urma fertilizărilor in vitro

Publicat 02:22 | 03 iul. 2012 // Mapamond, Sănătate // 1.123 vizualizări

Notă Elldor.Info: În Republica Moldova, primul copil “conceput în eprubetă”, un băiat, s-a născut la sfârşitul anului 1995. În total, în Republica Moldova s-au născut peste 1.000 de copii în urma fertilizărilor in vitro, potrivit datelor făcute publice de conducerea Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală.

adevarul.ro

Aproximativ cinci milioane de copii s-au născut în toată lumea, în urma tehnicilor de fertilizare in vitro, de la naşterea în 1978 a lui Louise Brown, primul copil conceput prin fecundare artificială, conform estimărilor anunţate, luni, 2 iulie, la o conferinţă din Istanbul.

Această tehnică de procreaţie asistată medical, care este utilizată cu succes din 1978, reprezintă 0,3% din naşteri în fiecare an, relatează “Le Figaro”.
Potrivit Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii în fiecare an sunt acum născuţi în urma fertilizării in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebeluşi născuţi în întreaga lume.

Cifra de cinci milioane se bazează pe înregistrările de fertilizare in vitro (FIV) făcute în toată lumea până în 2008 şi pe estimările din ultimii trei ani şi jumătate pentru care însă nu există statistici încă disponibile.

În 25 iulie 1978, în Anglia, s-a născut Louise Joy Brown, cunoscută în toată lumea ca primul copil conceput în eprubetă – „test-tub”. Naşterea ei a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, procedeul de concepţie al Louisei fiind aprig dezbătut în cercurile medicale, cât şi în cele religioase.

În România, primul bebeluş conceput prin tehnica fertilizării in vitro s-a născut în 24 aprilie 2012, la Clinica de Reproducere Umană de la Sângeorgiu de Mureş. Părinţii băieţelului încercaseră fără succes, timp de opt ani, să conceapă un copil pe cale naturală.
În anul 2011, Ministerul român al Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar.

Mediafax

Circa 5 milioane de bebeluşi s-au născut prin fertilizare in vitro din 1978

Circa cinci milioane de bebeluşi au fost născuţi datorită tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV) de la venirea pe lume a lui Louise Brown, primul copil născut în eprubetă în 1978, conform estimărilor furnizate luni în cadrul unei conferinţe de specilitate la Istanbul, transmite AFP.

Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE) estimează că 350.000 de bebeluşi sunt concepuţi anual prin fertilizare in vitro, echivalentul a 0,3% din cei 130 de milioane de copii care se nasc în lume.

Cifra de cinci milioane se bazează pe datele privind fertilizarea in vitro înregistrate în lume până în 2008 şi pe estimările pentru următorii trei ani şi jumătate pentru care nu există încă nicio statistică disponibilă.

FIV este o fertilizare care se face în afara corpului femeii, în laborator, de unde şi denumirea de „bebeluşi în eprubetă” oferită acestor copii.

Subiect al unei polemici dure încă de la început, reproducerea asistată medical s-a impus de-a lungul anilor ca un tratament eficient pentru numeroase cupluri infertile.

„Tehnicile au fost îmbunătăţite semnificativ de-a lungul anilor, cu o creştere a ratei sarcinilor. Copiii născuţi sunt la fel de sănătoşi ca cei din părinţi infertili care au procreat în mod spontan„, afirmă dr. David Adamson, preşedintele Comitetului internaţional pentru supravegherea reproducerii umane asistate medical.

În opinia doctorului Simon Fishel, un specialist britanic în fertilizare, atingerea pragului de cinci milione de bebeluşi în eprubetă „justifică toate luptele juridice şi morale, dezbaterile etice şi aprobarea din partea societăţii, obţinută într-o luptă puternică”.

Conform cifrelor furnizate la Istanbul, aproape 1,5 milioane de fertilizări in vitro în sens larg sunt practicate în fiecare an în întreaga lume, dintre care o treime în Europa.

Rata de succes al unui ciclu de tratament s-a stabilizat la 32% din rata sarcinilor prin embrion transferat.

Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie relevă de asemenea eforturile pentru evitarea sarcinilor multiple, prin implantarea de mai puţini embrioni în Europa şi, din ce în ce mai des, chiar de un embrion unic. Numărul de tripleţi născuţi în urma unei fertilizări in vitro a scăzut la mai puţin de 1%, iar cel al gemenilor – puţin sub 20%.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!