Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Văduvioarele” din Milano (foto)

Publicat 20:28 | 20 iul. 2012 // Accente Info, Cultură, Mapamond, Radar // 2.378 vizualizări

Dacă aveţi ocazia să vizitaţi oraşul Milano, va trebui neapărat să treceţi şi pe la „văduvioarele” sale. În centrul oraşului o veţi întâlni pe cea mai frumoasă dintre cele 418 văduvioare. Ca să ajungeţi la ea, puteţi trece mai întâi prin medievala Piazza dei Mercanti (Piaţa Negustorilor), astăzi denumită via dei Mercanti (strada Negustorilor).

Foto: Olga Pârău. Una din intrările în Piazza dei Mercanti

 

Piazza dei Mercanti

Piazza dei Mercanti a fost construită pe la mijlocul secolului al XII-lea, cu un plan dreptunghiular, iniţial mai mare decât ceea ce vedem astăzi. La acea epocă reprezenta centrul vieţii orăşeneşti medievale. Din Piazza dei Mercanti existau şase căi de ieşire spre străzi care purtau numele activităţilor artizanale ce se desfăşurau în acele perimetre: via Armorari (strada Armurierilor), Spadari (Săbierilor), Cappellari (Pălărierilor, fabricanţilor de pălării), Orefici (Aurarilor), Speronari (Pintenarilor: produceau şi aplicau pinteni la încălţăminte), Fustagnari (Moleschinilor, de la moleschin – ţesătură rezistentă de bumbac, foarte netedă şi cu aspect de piele).

La ieşirea din via dei Mercanti dăm cu ochii de una dintre cele mai impunătoare catedrale din Europa – Domul din Milano, dedicat Sfintei Născătoare de Dumnezeu Maria (Santa Maria Nascente), care se află în piaţa omonimă (Piazza Duomo) din centrul oraşului. Ca mărime este cea de-a patra biserică din Europa şi cea de-a doua din peninsulă, după Catedrala San Pietro din Vatican (Roma), Catedrala Saint Paul din Londra şi Catederala din Sevilia – cea mai mare catedrală romano-catolică din lume.
Domul are 158 de metri în lungime, 93 de metri în lăţime, suprafaţa totală de 11.700 metri pătraţi şi are un volum de 440.000 metri cubi.

Celebrul scriitor american Mark Twain spunea despre Domul din Milano că „este un poem în marmură”.

Domul din Milano

Sculptura Sfintei Maria (la Madonnina del Duomo) este cel mai înalt punct al bisericii.

Statuia a fost concepută de sculptorul Giuseppe Perego şi realizată de aurarul Giuseppe Bini.

Înălţimea Madonninei de aur este de 4.16 metri.

Interiorul sculpturii este format dintr-un schelet de oţel.

A fost inaugurată pe data de 30 decembrie în 1774.

În piaţa Duomo puteţi închiria o bicicletă, dacă aţi obosit sau aveţi plăcerea să vizitaţi oraşul Milano cu acest mijloc locomotor. La Milano există circa 203 staţii de biciclete „BikeMi”, dar numărul lor creşte de la o zi la alta. Site-ul serviciului vă pune la dispoziţie abonamente zilnice, săptămânale, anuale şi ocazionale la preţuri accesibile. Foarte mulţi turişti şi localnici beneficiază de acest serviciu, pentru a străbate şi a vedea oraşul şi din această perspectivă.

O staţie de biciclete de închiriat „BikeMi”

Din piaţa Duomo intrăm în „Galleria Vittorio Emanuele II”, care poate fi definită drept un centru comercial de lux sau o trecere acoperită, prin care se ajunge la „Piazza della Scala”. Galeria a fost proiectată de arhitectul Giuseppe Mengoni şi construită în 1865 într-un stil eclectic tipic acelei perioade.

Intrarea în Galleria Vittorio Emanuele II

Octagonul central al galeriei este considerat salonul oraşului. Pe partea centrală a pavimentului este realizat în mozaic simbolul heraldic al Casei Regale Savoia, iar lateral sunt reprezentate stemele celor 4 oraşe care pe rând au fost capitala Italiei: Milano, Torino, Florenţa şi Roma.

Simbolul heraldic al Casei Regale Savoia

Dar stema oraşului Torino, reprezentând un taur, este cea mai atractivă pentru turişti. Conform unei legende, vei avea noroc dacă pui călcâiul piciorului drept pe atributele masculine ale taurului şi faci o rotaţie de 360 de grade cu ochii închişi în noaptea de Revelion, la ora 24:00 fix. Dar turiştii fac acest gest mereu, astfel, pe parcursul timpului, taurului i-a fost consumată bărbăţia. Recent, mozaicul a fost restaurat.

Stema oraşului Torino cu taurul

Părţile laterale ale octagonului reprezintă 4 ieşiri din galerie: două ieşiri către două străduţe elegante şi ieşirile spre piaţa Domului şi piaţa Scala şi celelalte 4 laturi sunt pereţii „salonului” oraşului. Ridicând ochii spre cupola octagonului vom vedea patru mozaicuri sub formă de semilună, care reprezentă alegoric patru părţi ale lumii: Europa, Africa, Asia şi America.

Mozaicul unei părţi a lumii

În „Galleria Vittorio Emanuele II” sunt numeroase magazine de lux, cafenele celebre şi restaurante, un hotel de lux şi un fast-food.

În perioada reducerilor, vitrinele magazinelor afizează oferte în mai multe limbi străine, pentru comoditatea turiştilor.

Observăm inscripţii în special în limba rusă, chineză şi engleză.

Numărul turiştilor ruşi foarte bogaţi a crescut impunător în ultimii ani.

La ieşirea din galerie, în piaţa Teatrului Scala, avem pe partea dreaptă Pallazzo Marino – edificiul Primăriei Milano, iar pe partea stângă – edificiul renumitului Teatru Scala.

Palazzo Marino – sediul Primăriei Milano

În centrul pieţei, între clădirea Primăriei şi Teatrul Scala, admirăm monumentul lui Leonardo da Vinci.

Monumentul „Leonardo da Vinci”

În jurul monumentului putem să ne odihnim la umbra copacilor pe bănci din marmură şi putem savura din apa proaspătă şi răcoroasă a celei mai frumoase „văduvioare” din Milano. În tot oraşul există o reţea de 418 „văduvioare”, care sting setea turiştilor şi a localnicilor zi şi noapte, fără întrerupere, de 80 de ani încoace. Numele acesta le-a fost atribuit tocmai din cauză că firul de apă este neîntrerupt, precum plânsetul nemângâiat al văduvelor.

„Văduvioara” din bronz situată în piaţa Teatrului Scala

În limbajul local li se mai spune şi „dragonii verzi”, pentru că au robinetul sub forma unui cap de dragon şi sunt vopsite în culoarea verde. Cea mai veche „văduvioară” şi unica realizată din bronz este tocmai cea din piaţa Teatrului Scala. Restul sunt făcute din fontă.

O „văduvioară” din fontă

Teatrul milanez „Scala”

Să nu credeţi că fluxul de apă care iese din aceste fântâni mici şi elegante se pierde inutil. Apa se scurge în reţeaua de canalizare către staţiile de epurare şi, după ce este curăţată şi dezinfectată, este eliberată consorţiilor agricole pentru irigarea terenurilor din sudul oraşului Milano.

În Italia se pune un accent deosebit pe menţinerea calităţii înalte a apei potabile şi a celei pentru irigare. Acesta este unul din secretele dietei mediteraneene – fructele, legumele şi cerealele sunt cultivate în condiţii optime şi irigate cu apă curată.

Tot lângă „bătrânul” Leonardo aţi putea să vă reînnoiţi jurămintele, dacă în această frumoasă călătorie sunteţi cu jumătatea inimii voastre. Îndrăgostiţii obişnuiesc să atârne câte un „lăcăţel de iubire”, cu promisiuni de dragoste veşnică şi nestinsă, pe lanţul pus la dispoziţie de primărie. Unii îşi scriu şi numele pe lacăt, pentru ca iubirea să nu-i uite cumva şi să înceapă a-i ocoli de la o vreme.

„Lacătele iubirii”

Dacă tot sunteţi în Italia, ar fi păcat să nu aveţi norocul să fotografiaţi şi un „Ferrari”, chiar dacă nu este ultimul model.

Un turist fotografiază o maşină „Ferrari”

Acest mic tur al centrului oraşului vă poate răpi doar câteva ore din timpul vacanţei voastre. Vă rămâne timp berechet să vedeţi atâtea lucruri frumoase la Milano, care vă vor încânta cu siguranţă: cartierul shopping-ului de lux (via Montenapoleone), cartierul chinezesc (via Paolo Sarpi), Castelul Sforzesco, parcul acvatic Gardaland, Acvariul civic din Milano, muzee nenumărate şi multe altele.

Călătoria imaginară va continua…

Călătorind prin lume: Pallanza, un orăşel elegant din nordul Italiei (foto)

Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!