Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Operațiunea Iași-Chișinău: 24 august – sărbătoare pentru comuniştii lui Vladimir Voronin

Publicat 18:00 | 24 aug. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.097 vizualizări

Captură TV7

Reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, în frunte cu Vladimir Voronin, ai Partidului Socialiştilor şi ai organizaţiei „Garda Tănără” au depus flori la Complexul memorial „Eternitate” din Chişinău, precum şi la la Complexul memorial ”Capul de pod Șerpeni”, marcând astfel “aniversarea a 68-a de la eliberarea Moldovei de sub forțele fasciste”.

Cu acelaşi prilej, au avut loc manifestări la Monumentul Eroilor Căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, şi în oraşul Bălţi.

La 24 august 2012 se împlinesc 68 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău (august 1944) din cel de-al Doilea Război Mondial, în urma căreia armata sovietică a obţinut controlul asupra teritoriului dintre Prut şi Nistru.

Politicienii de dreapta de la Chişinău şi numeroşi istorici afirmă că, dimpotrivă, operaţiunea Iaşi-Chişinău a însemnat ocuparea teritoriului de către sovietici, nu eliberarea acestuia.

Teritoriul dintre Prut şi Nistru era în componenţa României, ca rezultat al Marii Uniri de la 1918. Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa au fost anexate la URSS în 1940, în baza Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de URSS şi Germania nazistă la 23 august 1939, la Moscova.
Ocupaţia sovietică a fost întreruptă pentru scurtă vreme în 1941, după ce România a declanşat operaţiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operaţiunii Barbarossa, dar teritoriul a fost în cele din urmă recuperat de sovietici în august 1944.

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraineană. Odată cu proclamarea RSS Moldoveneşti, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina.

Potrivit literaturii de specialitate din care citează Wikipedia, operațiunea Iași-Chișinău, cunoscută și ca Bătălia pentru România, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944.
Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud (în cadrul căruia luptau forțe germane și române) și să ocupe România.
Operațiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părți, modificarea liniei frontului, coroborată cu ieșirea României din război (23 august 1944) de partea Axei și trecerea ulterioră de partea Aliaților.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!