Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ce facem mai departe? Când copiii vor una şi părinţii alta…

Publicat 17:19 | 14 aug. 2012 // Racursiu, Social, Spiritualitate // 1.101 vizualizări

Răspunsuri duhovniceşti:
Dorinţele părinţilor şi aptitudinile copiilor

Răspunsuri oferite de părintele dr. Mihai Vizitiu, preot slujitor la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamţ

Preacucernice părinte, cum îşi poate cultiva un tânăr aptitudinile fără a veni în contradicţie cu aşteptările părinţilor?

Da, omul primeşte de sus diferite daruri, pe care fiecare trebuie să le descopere şi să le valorifice.
Darurile nu ne-au fost împărţite arbitrar, ci, aşa cum spune Sfântul Evanghelist Luca, după capacitatea fiecăruia de a le valorifica.
În cultivarea acestor daruri sau aptitudini, un rol important îl au familia, părinţii, şi, desigur, dascălii.
Dorinţele părinţilor nu întotdeauna corespund însă aptitudinilor copiilor.
Dacă fiul lor are aptitudini pentru muzică şi ei vor să-l facă neapărat medic, vor apărea anumite dificultăţi pentru copil, pentru că aptitudinile sunt fireşti, naturale…

Dar s-au văzut şi cazuri de reuşită în carieră, chiar urmând alegerile părinţilor…

Poate ieşi ceva serios până la urmă, cu multă muncă, şi din ceva impus, dar nu va fi niciodată la acelaşi nivel, cu totul deosebit, ca atunci când şi-ar fi urmat aptitudinile.
Întotdeauna un copil va avea reuşită dacă şi el, şi părinţii vor înţelege să pună accent pe aptitudinea prin care se remarcă copilul.
Aptitudinea trebuie încurajată, stimulată. Nu trebuie să impunem, să silim, aşa după cum nici Dumnezeu nu o face cu noi.
Mântuitorul îl eliberează sufleteşte pe tânărul din Evanghelie de falsele idealuri, pentru ca să nu ajungă să facă ceea ce nu stătea în puterea lui deplină să facă, ajutându-l să găsească idealul suprem.
Dumnezeu ne lasă să lucrăm ce vrem, iar tânărul nu trebuie să considere că Dumnezeu trebuie să-i dea lui neapărat ceva, pe care Dumnezeu ştie că nu-l va face la modul desăvârşit.

Nicoleta Olaru
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!