Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De ce este deosebită Luna Plină din 31 august 2012. Există şi Lună Albastră!

Publicat 15:27 | 30 aug. 2012 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 2.228 vizualizări

Faza de Luna Plină se produce atunci când Luna se află la exact 180 de grade de Soare și vedem atunci, iluminată complet, întreaga emisferă selenară îndreptată înspre Pământ, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În august 2012 avem două Luni Pline – prima s-a produs la 2 august (6:27), iar pe cea de-a doua o vom observa la 31 august (16:57).

Înregistrăm două evenimente de acest fel de fiecare dată când faza de Lună Plină se produce în primele două zile ale unei luni cu durata de 31 de zile. (Iniţial, luna august avea 29 de zile, dar Iulius Cezar i-a adăugat încă două zile prin anul 45 î.Hr.)

Abia în iulie 2015 vom mai avea două Luni Pline într-o singură lună.

Numele de Lună Albastră nu se referă la culoarea satelitului Pământului – aşa a ajuns să fie numită cea de-a doua Lună Plină observată într-o lună calendaristică.

Termenul de “Lună Albastră” pentru un asemenea eveniment a apărut, dintr-o eroare, într-un articol semnat de astronomul James Hu Pruitt în revista „Sky&Telescope”, în 1946. Revista a recunoscut greşeala în 1999, precizând că era vorba despre Luna Plină.

Două “Luni Albastre” (două luni calendaristice cu câte două Luni Pline) într-un singur an este un fenomen rar – se întâmplă aproximativ o dată la 19 ani.
Anul 1999 a fost cu două “Luni Albastre” – au fost două Luni Pline şi în ianuarie, şi în martie.

În vorbirea curentă, expresia “Lună albastră” sau “o dată la lună albastră” are sensul de “ceva ce se întâmplă foarte rar”.

Şi totuşi, Luna Albastră a fost văzută

În 1883 a erupt vulcanul Krakatoa, din Indonezia, iar din cauza cenuşei care s-a ridicat în atmosfera Pământului Luna era văzută ca fiind albastră şi, uneori, verde, potrivit unui articol publicat de Taifasuri.ro.

Ani la rând după această erupţie, aproape în fiecare seară, în toate fazele sale, Luna avea culoare albastră.

Oamenii au mai văzut o Lună de culoare albastră în 1983, după erupţia vulcanului El Chichon din Mexic, dar şi pe Muntele Sfânta Elena, în 1980, pe Muntele Pinatubo, în 1991.

Alteori, din cauza unor particulele degajate în atmosferă de incendiile de pădure, oamenii au putut observa un Soare indigo sau mov-albastru, urmat de o Lună de culoare albastră.  (1950 – în SUA şi în Suedia)

Luna cu tentă roşiatică este mult mai frecvent întâlnită decât cea cu nuanţă albastră.

De asemenea, cenuşa vulcanilor a cauzat apusuri de Soare atât de înflăcărate, încât oamenii credeau că văd incendii la orizont.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!