Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Pregătiţi dorinţe! Perseidele oferă spectacol pe cerul nopţii

Publicat 19:07 | 11 aug. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.816 vizualizări

Curentul de meteori Perseide şi-a făcut apariţia, ca de fiecare dată, în luna august.

În 2012, maximul curentului, cu cei mai mulţi meteori venind spre Pământ, a fost calculat pentru 12 august, în jurul orei noastre 16:00.

Astronomii au calculat că în timpul maximului Perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Este ploaie de stele?
Nicidecum. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București (astro-urseanu.ro).

Dacă cerul va fi senin, cei mai mulţi meteori vor putea fi observaţi în noaptea de dinaintea şi de după faza maximă – 11 spre 12 august şi 12 spre 13 august.
Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața.
Perioada de activitate a Perseidelor este 17 iulie – 24 august.

astro-urseanu.ro

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”, se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Elldor.Info

astro-urseanu.ro

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!