Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Război între Apple şi Samsung

Publicat 15:48 | 25 aug. 2012 // Mapamond // 1.072 vizualizări

Concernul sud-coreean de înaltă tehnologie Samsung trebuie să plătească concurentului american Apple despăgubiri de aproape un miliard de dolari.

Astfel a decis un tribunal din California, care i-a găsit vinovaţi pe sud-coreeni de copierea a numeroase patente Apple. Samsung a anunţat că va face apel. Cele două grupuri vând peste jumătate din smartphone-urile comercializate la nivel mondial.

În pofida hotărârii instanţei din San Jose, nu este clar cine a câştigat şi cine a pierdut această bătălie. Judecătorii au dat dreptate aproape în fiecare aspect concernului american Apple. Avocaţii acestuia vor încerca acum să obţină interzicerea vânzării mai multor modele Samsung, care ar conţine elemente copiate de la Apple. Vor urma probabil noi cereri de despăgubiri, în valoare de miliarde de dolari.

Este nu doar o pierdere financiară pentru compania sud-coreeană, ci în principal una de imagine – ea este asociată acum cu furtul de idei şi nu cu inovaţiile. O pierdere mai mare pentru Samsung decât cîteva miliarde de dolari.

Pe Internet, Samsung a publicat o luare de poziţie succintă după verdict: rezultatul este prost, nu doar pentru concernul sud-coreean cât în special pentru consumatori – aceştia vor avea o ofertă mai redusă din care pot alege, mai puţină inovaţie şi preţuri mai mari.

Atac la Google?

Smartphone Huawei, cu tehnologie Android

Nu doar în SUA cazul a ajuns în instanţă. Şi un tribunal din Seul a judecat un caz implicând cele două companii. Concluzia la care a ajuns: Samsung Galaxy seamănă cu iPhone-ul Apple, dar nu se poate vorbi de o copie – există deocamdată prea puţine modalităţi de creare a unor astfel de platforme touch-screen diferite, au argumentat judecătorii sud-coreeni.

Aceştia au condamnat ambele concerne pentru încălcări de patente tehnice. Curtea a interzis prin urmare Apple să mai comercializeze iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 şi 2 în Coreea de Sud; în acelaşi timp, Samsung nu mai are voie să vândă Galaxy S, S2 şi Galaxy Tab.

Deşi nu este vorba de modele de ultimă actualitate, decizia este importantă, spun experţii din domeniu, pentru că permite Samsung să abordeze cu încredere procesele similare din alte ţări intentate de Apple. În principal cele din America.

Observatorii speculează însă că demersul Apple împotriva Samsung are bătaie mai lungă. Vizat ar fi gigantul Google, al cărui sistem de operare Android i-ar sprijini pe Samsung şi pe alţi producători în tentativele de majorare a cotei lor de piaţă la nivel mondial, tocmai în detrimentul Apple.

Autor: Marc Erath/Ovidiu Suciu
Redactor: Robert Schwartz
Deutsche Welle

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!