Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Hărţuirea la locul de muncă are un efect pe care nu-l bănuia nimeni

Publicat 02:52 | 29 sept. 2012 // Elldorscop, Sănătate // 1.208 vizualizări

O asociere surprinzătoare a fost observată între hărţuirea la locul de muncă şi riscul de a avea dureri de ceafă.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Montreal, s-a desfăşurat pe circa 10.000 de salariaţi (din toate sectoarele de activitate).

Prima constatare a fost că 11% dintre bărbaţi şi 18% dintre femei declară că suferă de dureri de ceafă, dese sau permanente, cu o intensitate care le perturbă activitatea profesională.

Cu ajutorul unui chestionar, s-au pus în evidenţă factorii de risc, cum ar fi munca repetitivă, poziţia sau exigenţele ridicate.

Surprinzătoare a fost legătura între aceste dureri şi hărţuire, fie de ordin psihologic (intimidare), fie fizic (îndeosebi cu caracter sexual).

Potrivit autorilor studiului, în această asociere sunt implicate mai multe mecanisme, printre care creşterea tensiunii musculare, acţiunea asupra sistemului nervos simpatic (cu impact asupra contracţiei musculare) sau influenţa asupra percepţiei durerii (mecanismul psihosomatic).

În orice caz, arată cercetătorii, „programele care au în vedere lupta împotriva hărţuirii la locul de muncă pot contribui la scăderea semnificativă a tulburărilor musculo-scheletice, printre care durerile de ceafă”.

Sursa: Agerpres, cu referire la Passionsante.be

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!