Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

MAI anunţă înăsprirea controlului armelor de foc

Publicat 13:50 | 19 sept. 2012 // Republica Moldova, Social // 1.202 vizualizări

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova anunţă aplicarea unor măsuri suplimentare de control şi supraveghere asupra circulaţiei armelor de foc.

MAI îşi propune să îmbunătăţească supravegherea circulaţiei armelor individuale din posesia persoanelor fizice şi juridice, prevenirea incidentelor cu arme, depistarea şi ridicarea armelor păstrate ilegal sau fără documente de provenienţă.

Elldor.Info precizează că în 2011, conform datelor „Registrului de stat al armelor”, 52.546 de persoane fizice din Republica Moldova deţineau 59.992 de arme.
Din acest total, 38.334 erau arme cu ţeava lisă, 15.437 – arme cu ţeava ghintuită, iar 6.704 – pistoale cu gaze.
Totodată, 445 de persoane juridice aveau în posesie 4.490 de arme de foc.

Vor fi supuşi unui “control riguros, complet şi calitativ” toţi posesorii de arme de foc individuale, în special cei cu valabilitatea permiselor de port-armă expirată.
Încălcările vor fi sancţionate conform legislaţiei, declară MAI.

De asemenea, va fi efectuată “identificarea şi documentarea posesorilor de arme de foc predispuşi la suicid, la comiterea faptelor ilicite şi incidentelor cu arme sau acţiuni manifestate prin violenţă, care fac abuz de băuturi alcoolice ori consumă substanţe narcotice fără prescripţia medicului, sunt ostili în relaţiile de familie sau de vecinătate, punând astfel în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea proprie ori a altor persoane”.
În cazul acestora, va fi avută în vedere posibilitatea retragerii şi anulării permisului de port-armă, cu suspendarea dreptului de posesie şi folosinţă asupra armelor şi ridicării acestora.

Vor fi supuse unui control riguros, sub toate aspectele, persoanele care solicită autorizarea dreptului de procurare a armelor de foc, cu verificarea la locul de domiciliu şi serviciu.
În cazul acestor persoane, poliţiştii se vor informa referitor la comportamentul, modul de trai, relaţiile de familie şi vecinătate, aportul social-util, scopul procurării armei, starea sănătăţii, antecedente penale sau contravenţionale.

MAI îi îndeamnă pe cetăţenii care deţin ilegal arme şi muniţii să le predea benevol organului teritorial de poliţie. Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 181 din 19.02.2007, armele predate benevol urmează să fie examinate şi înregistrate pe numele persoanei care le-a predat.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!