Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ordin al Ministerului Sănătăţii: Produse alimentare nerecomandate copiilor

Publicat 16:29 | 18 sept. 2012 // Republica Moldova, Sănătate, Social // 1.276 vizualizări

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a emis un ordin prin care aprobă lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor, în scopul „asigurării sănătăţii nutriţionale şi asigurării accesului copiilor la produse alimentare sănătoase”.
Pe lista produselor alimentare interzise copiilor au fost trecute cele bogate în grăsimi, sare şi zahăr.

Evitarea lor de către copii „va reduce cu mult stările morbide şi va favoriza evitarea bolilor de nutriţie şi metabolism, bolilor sistemului endocrin, aparatului digestiv, sângelui şi sistemului hematopoietic”, argumentează Ministerul Sănătăţii.

Prin ordin este interzisă utilizarea produselor alimentare incluse pe lista respectivă în instituţiile de învăţământ pentru copii, precum şi comercializarea lor pe o rază de până la 100 de metri de la instituţiile de învăţământ pentru copii.

Lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor:

1. Produse alimentare cu conţinut de zaharuri 15g şi mai mult la 100g produs (caramele, ciocolată, bezele, conuri de zahăr, rulouri din fructe, prăjituri cu ciocolată şi cremă, brânzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare).
2. Produse alimentare cu conţinut de grăsimi de 20g şi mai mult la 100g produs (chipsuri, hamburgeri, gogoşi, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri, slănină de porc şi de oaie, arahide şi toate tipurile de nuci şi alte produse similare).
3. Produse alimentare care conţin grăsimi hidrogenizate (margarina şi alte produse similare preparate pe bază de grăsimi hidrogenizate).
4. Produse alimentare cu conţinut de sare de 1,5g şi mai mult la 100g produs (biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare).
5. Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal şi mai mult la 100g produs.
6. Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băututri pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).
7. Băuturi energizante (cafea sau alte produse similare).
8. Condimente: oţet, muştar, piper, hrean, ketchup, ardei iuţi şi alte produse similare.”

Ordinul şi anexa au fost publicate pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii – www.ms.gov.md.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!