Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Patriarhul Daniel: Românii din regiunea Odesei trebuie să se bucure de oficierea slujbelor liturgice în limba română

Publicat 11:49 | 06 sept. 2012 // Mapamond, România // 1.434 vizualizări

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a apreciat, miercuri, faptul că în majoritatea regiunilor din Ucraina comunităţile româneşti se bucură de oficierea slujbelor liturgice în limba română şi consideră că de acelaşi drept trebuie să beneficieze şi românii ortodocşi din regiunea Odesei.

În context, Întâistătătorul BOR a evidenţiat că, din lipsă de slujbe liturgice în limba română, aceştia se confruntă cu un prozelitism agresiv din partea cultelor neoprotestante, care le permit să se roage în limba română dacă devin adepţii acestora.

Afirmaţia a fost făcută cu prilejul primirii, în aceeaşi zi, la Reşedinţa patriarhală, în vizită de prezentare, a noului ambasador al Ucrainei în România, Teofil Bauer, la începutul misiunii sale diplomatice în ţara noastră, prilej cu care Patriarhul Daniel a subliniat relaţiile de cooperare dintre BOR şi Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Înaltul ierarh ortodox a amintit Protocolul de cooperare la nivel universitar dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti şi Institutul Teologic Ortodox din Kiev, precum şi pelerinajele organizate lunar de Centrul de pelerinaje al Patriarhiei Române la biserici şi mănăstiri din Ucraina, care contribuie la o mai bună cunoaştere reciprocă între cele două popoare.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat relaţiile de frăţietate dintre clerul şi credincioşii ortodocşi români şi ucraineni din Maramureş şi Banat.

La rândul său, Teofil Bauer a mulţumit pentru primire şi a subliniat rolul important al Bisericilor în păstrarea identităţii etnice în contextul procesului de globalizare al lumii de astăzi.

În acest sens, diplomatul a menţionat faptul că în Ucraina autorităţile de stat asigură libertatea religioasă pentru cultele religioase istorice, inclusiv pentru minorităţile naţionale cărora le este garantat dreptul de oficiere a sfintelor slujbe în limba maternă.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!