Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cetăţenii moldoveni au fost ofensaţi. Un litru de vin nu se compară cu un litru de tărie!

Publicat 15:25 | 08 oct. 2012 // Republica Moldova, Social // 1.483 vizualizări

Foto: Publika.md

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora cetăţenii Republicii Moldova ar fi cei mai mari consumatori de alcool din Europa sunt exagerate, apreciază înşişi cetăţenii moldoveni, reprezentanţi ai autorităţilor, experţi, dar şi cetăţeni de rând intervievaţi de Mariana Dutca, reporter la postul de radio “Vocea Basarabiei”.

Directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, spune că cetăţenii moldoveni consumă într-adevăr alcool în cantități mari, dar cu toate acestea, este exagerată estimarea potrivit căreia un cetățean consumă peste 18 litri de alcool pur pe parcursul unui an.
În opinia lui Mihai Oprea, la estimarea acestei cantităţi (Raportul Anual Global asupra Alcoolului prezentat de OMS), s-a ținut cont nu doar de alcoolul care se află în beciurile oamenilor, dar și de cel de contrabandă.

„În cazul în care ar fi consumată cantitatea menţionată în raport, consecințele consumului de alcool ar fi mai mari, s-ar caracteriza printr-un grad foarte înalt de mortalitate, ar fi o creștere a maladiilor asociate alcoolismului.
Pe parcursul ultimilor doi ani, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 46.000 de persoane care se confruntă cu alcoolismul, dintre care 15 la sută sunt femei.
Ne bucură faptul că în ultimii ani nu se înregistrează alcoolismul printre adolescenţi”, a declarat Mihai Oprea.

Ministrul Agriculurii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, de asemenea pune la îndoială veridicitatea datelor din raportul OMS.

„Calculele nu sunt corecte. A fost un fel de evaluare pe unele criterii care nu se adeveresc. Şi noi avem calculele noastre, obiective, și nu este chiar așa.
Poate că este şi bine că au anunțat lucrul acesta, ca să mai depunem ceva efort, să mai reducem consumul”, a comentat ministrul.

În opinia jurnalistului Arcadie Gherasim, chiar dacă un cetățean moldovean consumă 2 litri de vin într-o zi, el nu poate fi comparat, de exemplu, cu un cetățean rus, care a consumat jumătate de litru de tărie.

„Eu nu știu dacă suntem cei mai mari bețivi din Europa, așa cum ne califică, pentru că una este să bei vin pe care îl transformi în valoarea alcoolului pur și iese multă calitate și alta este să bei alcool metilic sau să bei antigel, cum beau rușii, și se otrăvesc.
La noi, un cetățean bea 2 litri de vin de casă și după asta prășește un hectar și nici nu îl simte.
Sigur că 2 litri de vin este mai mult decât o jumătate de litru de whisky, dar asta nu înseamnă că moldovenii sunt un popor de alcoolici, nu este corect”, argumentează Arcadie Gherasim.

Cei mai mulți dintre oamenii intervievaţi pe străzile Chişinăului au spus că nu cred top-ului realizat de OMS:

“Eu cred că nu e corect, așa ceva nu e posibil, deoarece nu sunt oameni beţi pe stradă.”

“Eu nu cred acest lucru. Este o minciună. La noi, în Republica Moldova, a fost mereu vin și s-a consumat în cantități normale”.

“Nu e adevărat. Unul bea un poloboc, dar eu nu beau nici o sută de grame.”

“Moldovenii sunt cei mai gospodari din toată lumea și față de români și față de ruși.”

Potrivit datelor OMS, fiecare cetăţean moldovean consumă anual peste 18 litri de alcool, cu doi litri mai mult decât se consumă în Cehia, aflată pe locul doi.
Rușii sunt pe locul trei, cu un consum anual de aproape 16 litri pe cap de locuitor, urmați foarte aproape de români și ucraineni.

Elldor.Info relevă că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) al Republicii Moldova a elaborat un proiect de lege, deja aprobat de Cabinetul de Miniştri şi remis Parlamentului, conform căruia “vinul nu va mai fi considerat băutură alcoolică, ci produs agro-alimentar şi, respectiv, nu va mai putea fi tratat ca băutură alcoolică”. La ora actuală, vinul nu este supus accizelor.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!