Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

LED-uri, televizoare şi smartphone-uri mai performante inspirate de licurici

Publicat 15:31 | 31 oct. 2012 // Radar, Ştiinţă // 1.287 vizualizări

descopera.ro

Organele luminoase ale licuricilor i-au inspirat pe cercetători sud-coreeni la realizarea unor LED-uri mai eficiente. Potenţialul acestei invenţii se extinde şi în domeniul altor dispozitive electronice – televizoare, smartphone-uri şi altele, potrivit Descopera.ro, care citează „New Scientist”.

Licuricii, la fel ca alte specii de insecte prezintă, în alcătuirea corpului, structuri legate de modularea luminii. Aceste sisteme se bazează pe existenţa unor structuri biologice de dimensiuni foarte mici, care modifică radiaţia luminoasă fie din punct de vedere al culorii, fie al polarizării.

Oameni de ştiinţă de la Laboratorul de Biofotonică al Institutului Corean de Ştiinţă şi Tehnologie (Coreea de Sud) au măsurat, cu ajutorul unui microscop electronic, dimensiunile nanostructurilor prezente la licurici, apoi au construit replici ale acestora pe suprafaţa lentilei unui LED.

LED-ul astfel obţinut transmite cu 3% mai multă lumină decât unul obişnuit, cu o lentilă cu suprafaţa netedă – o creştere modestă, dar cu un potenţial semnficativ de a face LED-urile încă şi mai eficiente, în condiţiile în care acestea au deja un randament extrem de mare, comparativ cu becurile incandescente.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!