Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfaturi pentru un şofat economic

Publicat 10:27 | 15 oct. 2012 // Elldorscop, Radar, Social // 1.430 vizualizări

1. Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină. Turbinele intră în funcţiune la motoarele diesel în jurul turaţiei de 2.000.

2. Menţine viteza constantă de la 40 km/h. Orice frânare sau accelerare bruscă „strică” alunecarea lină a maşinii şi generează automat un consum suplimentar de carburant.

3. Opreşte motorul dacă staţionezi mai mult de 30 de secunde. Atât carburant se consumă şi la pornirea maşinii.

4. Foarte important este să faci reviziile la timp, anual. Un motor cu ulei şi filtre curate funcţionează mai eficient şi consumă mai puţin.

5. Pneurile neumflate la presiunea nominală pot duce la creşterea consumului cu circa 3% – o roată moale se freacă mai mult de asfalt şi generează automat un consum suplimentar. În plus, ajută la evitarea uzurii accentuate a cauciucurilor şi chiar posibile explozii de cauciuc.

6. Nu căra obiecte inutile în maşină. Orice obiect în minus înseamnă o masă mai redusă a maşinii, ceea ce înseamnă un consum mai mic. O regulă de bază în şofatul economic spune că 100 de kilograme în plus înseamnă un consum suplimentar de 0,7 litri la 100 km. Aşadar, renunţaţi la tot ce nu vă trebuie din portbagaj.

7. Folosirea aerului condiţionat, mai ales în condiţii de trafic urban, duce la creşterea consumului cu 1 litru/100 km, în medie.
Corect este să deschideţi întâi toate geamurile, astfel încât la pornirea de pe loc să iasă tot aerul cald din interiorul maşinii. Apoi puteţi da ventilaţia la maximum, dar la o temperatură moderată, de exemplu 22 de grade Celsius.

8. Asigură o aerodinamică bună maşinii. În principal, acest sfat se adresează celor care utilizează cutii de bagaje pe acoperiş. În funcţie de viteză, consumul creşte chiar şi cu 3 litri/100 km, doar din raţiuni aerodinamice. Elimină şi suportul de portbagaj de pe maşină sau suportul de schiuri dacă nu îl foloseşti.

9. În oraş nu depăşi 50 km/h, iar în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică. Dacă nu ai o treabă urgentă, la 80 km/h poţi obţine consumuri uimitor de mici la drum lung. Pe autostradă este recomandat să nu depăşeşti 120 km/h. Aceste praguri depind de fiecare maşină în parte.

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!