Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Valeriu Lazăr pleacă într-un “turneu energetic” UE-CSI

Publicat 14:22 | 16 oct. 2012 // Economie, Politică, Republica Moldova, RM-UE // 1.007 vizualizări

Privesc.eu

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, va întreprinde, săptămâna aceasta, un „turneu energetic” – la reuniunile Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice şi Consiliului electroenergetic al CSI, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Valeriu Lazăr va participa la 17 şi 18 octombrie la cea de-a zecea Reuniune a Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice, ce se va desfăşura la Budva (Muntenegru).
Pentru Republica Moldova, principala chestiune discutată în cadrul Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice vizează implementarea Pachetului Energetic 3 în Republica Moldova, în special domeniul ce ţine de piaţa gazelor naturale.

Republica Moldova va solicita suport din partea Părţilor Contractante şi Comisiei Europene pentru aprobarea Deciziei Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice referitor la derogări în timp pentru transpunerea şi implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale, se precizează în comunicatul de la Ministerul Economiei.
Derogarea va viza articolul 9 al Directivei, ce prevede separarea activităţilor de transport de cea de furnizare și distribuţie a gazelor naturale.
Termenul-limită solicitat de transpunere și implementare a articolului 9 al Directivei pentru Republica Moldova este 2020.

La 19 octombrie, vicepremierul Valeriu Lazăr va participa la cea de-a 42–a reuniune a Consiliului electroenergetic al Comunităţii Statelor Independente (CSI), care se va desfăşura la Minsk, Belarus.

Principalele chestiuni pe agenda acestei reuniuni se referă la reglementarea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, coordonarea activităţii companiilor energetice în cazul unor situaţii excepţionale, cooperarea între instituţiile de supraveghere în domeniul energetic.

La Minsk, Valeriu Lazăr va avea şi întrevederi bilaterale, inclusiv cu ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Aleksandr Novak.

Notă:
Comunitatea Energetică Europeană este o asociație a statelor Uniunii Europene și din Europa de Sud-Est ce are ca scop crearea unei piețe pan-europene a electricității și gazului ce ar include UE și aceste țări.
A fost înființată prin semnarea tratatului de la Atena pe data de 25 octombrie 2005. Pe lângă statele membre UE, din Comunitatea Energetică Europeană mai fac parte țările din Balcani — Albania, Bosnia, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia, precum și Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo, în 2009 la aceasta aderând Republica Moldova şi Ucraina.

Consiliul Electroenergetic al CSI a fost înfiinţat în conformitate cu Acordul privind coordonarea relaţiilor interstatale în CSI în domeniul energetic, semnat în februarie 1992.
Din Consiliu fac parte preşedintele Comitetului executiv, funcţie deţinută de ministrul rus al Energeticii, Aleksandr Novak, şi conducerea instituţiilor de coordonare a domeniului electroenergetic din ţările participante – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina.
Unul dintre obiectivele principale ale Consiliului electroenergetic este formarea unor relaţii de parteneriat şi cooperare în domeniul electroenergetic între ţările membre ale CSI.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!