Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bărbaţii sunt atraşi de femeile care le seamănă

Publicat 15:29 | 24 nov. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.354 vizualizări

teamchesthair.com

Cei care se aseamănă se adună – ştiinţa confirmă acest lucru.

Bărbaţii sunt atraşi de femei care le seamănă prin culoarea ochilor, a părului, dar şi prin forma nasului şi alte trăsături ale feţei.

Concluzia le aparţine unor cercetători francezi care au consacrat un studiu modului în care oamenii îşi aleg perechea, semnalează AFP, citată de Agerpres.

Cercetări anterioare care au studiat ce anume face ca o femeie să fie atrăgătoare s-au concentrat în special pe aspecte legate de nivelul de hormoni şi de fertilitate (şolduri late etc.).

De această dată, savanţii de la Institutul pentru ştiinţe ale evoluţiei din Montpellier (ISEM) s-au ocupat de trăsături care nu prezentau un avantaj deosebit în privinţa selecţiei genetice, cum ar fi culoarea ochilor, grosimea buzelor sau a sprâncenelor.

Cercetătorii au încercat să evalueze două ipoteze evolutive.

Prima este cea a omogamiei, fenomen observat la multe specii animale, care face ca unii indivizi să aibă uneori tendinţa de a alege parteneri apropiaţi de ei din punct de vedere genetic, care le seamănă.

A doua ipoteză este aşa-numita “nesiguranţă a paternităţii”.
Potrivit acesteia, bărbaţii ar fi înclinaţi să prefere, la femei, caracterul recesiv.
Conform acestei ipoteze, un bărbat cu ochii căprui şi buzele groase ar prefera, de exemplu, o femeie cu ochii albaştri sau buzele fine, considerate recesive, dar nu ochii căprui sau buzele groase, care i-ar permite să recunoască la copil propriile sale caracteristici genetice.

amog.com

Cercetătorii au cerut mai întâi unui număr de circa 100 de bărbaţi să aleagă din fotografii figuri de femei pe care le considerau atrăgătoare.

Rezultatele, publicate la 21 noiembrie în revista americană “PLOS One”, au arătat că bărbaţii aleg de regulă figuri cu care au în comun unele trăsături.

Oamenii de ştiinţă au analizat apoi fotografii cu cupluri reale, care au cel puţin un copil, pentru a vedea dacă aceste preferinţe genetice au vreo influenţă asupra alegerii partenerului.

Şi aceste rezultate au arătat că soţii au în comun mai multe trăsături ale feţei decât două persoane luate la întâmplare din mulţime.

Nimic nu a părut însă să sprijine ipoteza “incertitudinii paternităţii”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!