Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

China: Noua echipă de la putere este mai mult conservatoare decât reformistă

Publicat 13:32 | 15 nov. 2012 // Mapamond // 898 vizualizări

Comitetul permanent al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez, centrul decizional al puterii din China, va fi format din şapte membri, faţă de nouă anterior, iar componenţa acestuia, anunţată joi, 15 noiembrie, respectă previziunile majorităţii experţilor, informează Mediafax.

Cei şapte membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC sunt: Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, Zhang Gaoli, în ordinea importanţei. Din fostul comitet făceau parte doar Xi Jinping şi Li Keqiang.

Noua echipă conducătoare a Partidului Comunist Chinez anunţată joi este mai mult de esenţă conservatoare decât reformistă, conform primelor comentarii ale unor analişti politici culese de AFP, transmite Agerpres.

„Deocamdată consider că elementele conservatoare sunt cele care au pus mâna” pe putere, a opinat Willy Lam, specialist în politică chineză la Universitatea Chineză din Hong Kong.

„Nu este o echipă pregătită să introducă reforme importante, poate cu excepţia domeniului economic având în vedere că acest lucru este o necesitate. În plan politic este vorba de conservatori, precum /ministrul pentru propagandă/ Liu Yunshan şi /secretarul comitetului Chongqing al PCC/ Zhang Deijiang”, a indicat la rândul său Jean-Pierre Cabestan, profesor la Universitatea baptistă din Hong Kong.

Observatori ai scenei politice chineze care au urmărit desfăşurarea celui de-al 18-lea Congres Naţional al PCC (8-15 noiembrie) au notat continuarea influenţei lui Jiang Zemin, fost secretar general al PCC în perioada 1989-2002. Acesta a avut un rol primordial în negocierile privind alegerea noii conduceri de partid şi de stat în China, scrie AFP.

Agenţia Mediafax prezintă datele biografice ale celor şapte conducători ai Chinei:

XI JINPING, în vârstă de 59 de ani. Vicepreşedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), funcţia numărul unu a regimului care i-a fost promisă după ce a intrat, în 2007, în „nucleul puterii”.

LI KEQIANG, în vârstă de 57 de ani. Acest cadru de partid zâmbitor, bun cunoscător al resorturilor economiei, a fost promovat, fără surpriză, în cercul liderilor de cel mai înalt grad. Şi el este, de multă vreme, înscris în cursa pentru acest post. El îl va înlocui în martie pe Wen Jiabao în funcţia de premier. În prezent vicepremier, el devine numărul doi în ierarhia PCC.

ZHANG DEJIANG, născut în noiembrie 1946. Cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numărul trei în ierarhia regimului. Absolvent de studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), el este cunoscut pentru stilul său conservator. El a condus provincia Guangdong din 2002 până în 2007, o regiune industrială exportatoare pe care a guvernat-o cu mână de fier. El a fost numit recent secretar general al PCC din Chongqing, în locul liderului demis Bo Xilai.

YU ZHENGSHENG, în vârstă de 67 de ani. Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, el este oficialul politic cu cel mai înalt grad din capitala economică a ţării. Absolvent al Institutului Inginerie Militară din Harbin (nord-est), Departamentul „rachete”, el este fiul unui veteran al regimului şi este considerat un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin.

LIU YUNSHAN, în vârstă de 65 de ani. El este ministru pentru Propagandă, aflându-se în subordinea directă a Partidului şi nu a Guvernului, începând din 2002. Acest conservator şi-a început cariera ca reporter în cadrul agenţiei China Nouă, în Mongolia interioară, la sfârşitul epocii maoiste. Un apropiat al preşedintelui Hu Jintao, el a devenit conducătorul acestei regiuni bogate în cărbune şi pământuri rare în 1992, după care s-a consacrat exclusiv propagandei, începând din 1997.

WANG QISHAN, în vârstă de 64 de ani. În prezent este vicepremier responsabil de Finanţe şi reprezintă China la negocieri economice strategice cu Statele Unite şi Europa. Fost primar al Beijingului şi fost conducător al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeşte engleza fluent. Căsătorit cu fiica unui oficial de rang înalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat „facţiunii prinţilor”, din care face parte şi Xi Jinping.

ZHANG GAOLI, născut în noiembrie 1946. Din 2007 el este liderul importantului oraş portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importantă a carierei în provincia meridională Guangdong, care a fost multă vreme o pionieră în domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului şef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodată un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!