Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

George Emil Palade, românul care a primit Premiul Nobel

Publicat 02:54 | 08 nov. 2012 // Cultură, Mapamond, Radar, România, Ştiinţă // 1.781 vizualizări

A venit pe lume la Iaşi, în 1912 :
O sută de ani de la naşterea lui George Emil Palade

ziarullumina.ro

George Emil Palade, considerat părintele biologiei celulare, este singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, pentru contribuţia esenţială pe care a avut-o în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Filmul ceremoniei de decernare, în 1974, a Premiului Nobel prof. dr. George Emil Palade a fost prezentat, ieri (7 noiembrie), pentru prima dată în România, cu prilejul sărbătoririi Centenarului George Emil Palade. (Ceremonia în cadrul căreia românul George Emil Palade a primit Premiul Nobel va fi prezentată în premieră la Bucureşti)

Academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila”, a precizat că prezentarea filmului a fost posibilă cu sprijinul Fundaţiei Nobel şi al televiziunii suedeze. „Cu insistenţe, am reuşit să obţinem aprobarea pentru difuzarea filmului, dar numai o singură dată, pentru a-l prezenta cu prilejul simpozionului dedicat Centenarului George Emil Palade, în amfiteatrul mare al universităţii”, a spus prof. dr. Ioanel Sinescu.

„Un fost discipol al său şi apoi laureat al Premiului Nobel, prof. dr. Gunter Blobel, a spus despre George Emil Palade că reprezintă pentru ştiinţele medicale ceea ce a reprezentat Einstein pentru fizică”, a arătat prof. dr. Ioanel Sinescu. Rectorul UMF „Carol Davila” a adăugat că la primul etaj al UMF va fi amenajat un muzeu George Emil Palade, unde vor fi expuse obiecte donate universităţii de savantul român: lucrări, diplome, medalii, distincţii, inclusiv însemnele Premiului Nobel.

Singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină

George Emil Palade (19 noiembrie 1912 – 8 octombrie 2008), considerat părintele biologiei celulare şi singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, s-a născut la Iaşi, în 1912, într-o familie de intelectuali. A absolvit Facultatea de Medicină „Carol Davila”, din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând titlul de doctor în medicină.

În perioada 1942-1945, a servit în Corpul Medical al Armatei Române, iar după război a plecat în SUA pentru studii postdoctorale, alăturându-se profesorului Albert Claude, la Institutul Rockefeller pentru Cercetare Medicală.

În 1952, a devenit cetăţean al Statelor Unite, între 1958 şi 1973 a fost profesor la Institutul Rockefeller, apoi la Yale şi Universitatea din California.

A primit Premiul Nobel pentru Medicină împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, pentru descoperirile privind organizarea funcţională a celulei, ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

În 1975 este ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă, iar în 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

A trecut la cele veşnice în 2008, la vârsta de 96 de ani, după o viaţă pusă în slujba cercetării ştiinţifice, cu rezultate excepţionale.

Bogdan Cronţ
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!