Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NATO: O solicitare de rachete „Patriot” din partea Turciei va fi considerată prioritară

Publicat 14:59 | 19 nov. 2012 // Mapamond // 995 vizualizări

O eventuală solicitare din partea Turciei de mobilizare a unor rachete de tip „Patriot” la frontiera turco-siriană va fi tratată ca „prioritară”, a anunţat luni, 19 noiembrie, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.

„Turcia nu a depus o cerere oficială (în vederea mobilizării de rachete), însă, dacă o face, acest lucru va fi considerat prioritar”, a declarat Rasmussen în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării, la Bruxelles.

Turcia anunţa anterior că poartă negocieri cu NATO cu privire la rachete de tip “Patriot”, dar fără să prezinte o cerere oficială.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să furnizeze asistenţă Turciei, o ţară membră a organizaţiei, în cazul în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său.

Forţe siriene şi rebeli au fost implicaţi în lupte dure şi sângeroase, în apropierea unui oraş de la frontiera turco-siriană. Mii de sirieni s-au refugiat în Turcia, care a consolidat apărarea de-a lungul acestei frontiere instabile.

Germania este pregătită să trimită rachete de tip “Patriot” în Turcia, în cadrul unui ajutor NATO destinat frontierei turco-siriene, însă doar după ce Ankara va formula o solicitare oficială în acest sens, a scris cotidianul „Süddeutsche Zeitung” în ediţia din 17 noiembrie.

Armata germană, Bundeswehr, prevede să mobilizeze până la 170 de militari şi una-două baterii de rachete de tip “Patriot” în cadrul acestei misiuni NATO, precizează cotidianul.

Ministerul german al Apărării a anunţat că mai întâi este necesar un mandat NATO pentru ca Berlinul să examineze un asemenea angajament. Până în prezent, nu există o solicitare oficială din partea Turciei, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului, la Berlin.

Potrivit “Süddeutsche Zeitung”, Ankara ar urma să adreseze o solicitare oficială în acest sens luni, 19 noiembrie.

Sursa: ştiri Mediafax/AFP

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!