Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti i-a cerut lui Thomas Hammarberg ca ONU să taxeze mai ferm Tiraspolul

Publicat 16:25 | 08 nov. 2012 // Accente Info, Politică, Radar, Republica Moldova // 919 vizualizări

Foto: Preşedinţia

„Regimul secesionist de la Tiraspol, care este menținut prin prezența ilegală a unei armate străine pe teritoriul Republicii Moldova, încalcă practic toate drepturile prevăzute de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului”, a declarat preşedintele Nicolae Timofti la întrevederea avută cu Thomas Hammarberg, expert de nivel înalt al ONU pentru drepturile omului în regiunea transnistreană.

Şeful statului “a atras atenția asupra necesității ca organizațiile internaționale să ia atitudine mai fermă față de nelegiuirile pe care le comit în raport cu cetățenii Republicii Moldova structurile separatiste din stânga Nistrului”, relatează de la întrevedere Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Nicolae Timofti a dat ca exemplu persecuțiile la care au fost supuși elevii și profesorii din școlile cu predare în limba română, fapte constatate printr-o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Preşedintele moldovean a discutat cu oficialul ONU la 7 noiembrie, la revenirea acestuia din stânga Nistrului, unde s-a documentat în privinţa respectării drepturilor omului în penitenciare, camere de detenție preventivă și unele instituții școlare.

“Thomas Hammarberg și-a exprimat îngrijorarea față de condițiile sociale pe care le au deținuții și copiii, inclusiv cei instituționalizați, și a vorbit despre importanța aplicării în regiune a standardelor internaționale privind drepturile omului, până la identificarea unei soluții politice pentru conflictul transnistrean”, potrivit comunicatului Preşedinţiei.

Thomas Hammarberg va prezenta la ONU un raport de evaluare a situaţiei drepturilor politice, civile, economice, sociale şi culturale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!