Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia şi SUA – misiune comună la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Publicat 03:13 | 27 nov. 2012 // Mapamond, Radar, Ştiinţă // 1.190 vizualizări

Agenţia spaţială rusă Roskosmos şi cea americană, NASA, au selecţionat doi astronauţi experimentaţi pentru o misiune de un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2015, au anunţat cele două agenţii într-un comunicat comun.

Rusul Mihail Kornienko (52 de ani) şi americanul Scott Kelly (48 de ani, în stânga imaginii) vor decola de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan, în primăvara anului 2015, pentru o misiune de un an, pe parcursul căreia vor colecta „date ştiinţifice importante pentru viitoarele misiuni de explorare a Sistemului Solar de către om”, se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos şi NASA.

Obiectivul acestei misiuni de un an la bordul ISS este acela de a înţelege mai bine felul în care organismul uman reacţionează şi se adaptează la condiţiile vitrege din spaţiu.

Datele colectate pe parcursul acestei misiuni de 12 luni vor permite definirea cu un grad mai mare de precizie a capacităţilor şi a stării de sănătate a membrilor echipajului, pentru a reduce riscurile asociate viitoarelor expediţii spaţiale care vor ajunge pe Lună şi pe Marte.
În prezent, durata misiunilor spaţiale la bordul ISS este de maximum şase luni.

federalspace.ru

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion „Boeing 747”.

Sursa: Mediafax, cu referire la AFP

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!